Nu är Psykiatriska veckan igång

Publicerad 14 november 2017 16:09
Dick Harrison föreläste på Psykiatriska veckan

Under måndagskvällen tjuvstartade Psykiatriska veckan med ett föredrag på Norrköpings stadsbibliotek med författaren Lina Liman. Efter lunch på tisdagen drog arrangemanget igång och först ut var historikern Dick Harrison.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och föreläste under en timme i Hemerycksalen i Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping. Rubriken var ”Galna kungligheter, byfånar och obotligt sinnesslöa: Strövtåg i synen på psykisk ohälsa genom tiderna”.

- Jag har pratat om synen på psykisk ohälsa genom tiderna och gett exempel på hur människan har varit oerhört medkännande och fullständigt ärkebrutal. Min huvudpoäng har varit att det är vi människor själva som bestämmer det här. Och det dummaste vi kan göra är att avhumanisera vård och inställning till folk när man bygger upp institutioner, utan att ta med hjärtat, ta med människan. Då riskerar det att bli helt fel. Jag har gett olika exempel på hur man hanterat psykisk ohälsa genom tiderna, berättar Dick Harrison efter föreläsningen.

Dick Harrison menar att historia är våra samlade mänskliga erfarenheter. De är facit på hur vi människor har agerat och därmed också vad vi har för kapacitet för att agera.

- När jag tittar på historien ser jag gott om skräckexempel, men också upplysande exempel på hur vi kan bli bättre. Och att inte ta till oss den kunskapen, det innebär att nästan tacka nej till alla tidigare erfarenheter och göra om många misstag vilket är helt onödigt. Särskilt som våra misstag, i det här fallet kan få fruktansvärda konsekvenser för våra medmänniskor, säger han.

Dick Harrison har gett ut ett femtiotal böcker, bland annat ”Stora döden”, som år 2000 fick Augustpriset i fackboksklassen. Han framträder ofta som sakkunnig i historiska ämnen i radio och tv.

Psykiatriska veckan fortsätter under onsdagen den 15 november och torsdagen den 16 november i Louis De Geer. Allt om programmet och föreläsarna ser du i programfoldern via länken nedan.

Här finns hela programmet för dagarnaPDF (pdf, 445.1 kB)