Samlad information om coronaviruset

Här finns information om coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Från den 22 november gäller nya rekommendationer om provtagning. Det är fortfarande viktigt att stanna hemma vid symtom och att vaccinera sig om möjligt. Norrköpings kommun följer regeringens, Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer samt arbetar med fortsatt beredskap.

Detta gäller dig i Östergötland från den 22 november:

Från och med måndag 22 november gäller nya rekommendationer om provtagning av covid-19. De innebär att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar regionerna att testa alla som är 6 år och äldre med symtom som kan vara covid-19. Även fullvaccinerade.

 • Rekommendationen att testa sig vid symtom gäller oavsett om man är vaccinerad eller ej, men personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är undantagna. Bokning av provtagning sker som tidigare via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Läs om hur du bokar tid här.
 • Du ska oavsett ålder stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion, såsom snuva, hosta, halsont och feber. Det gäller även om du är vaccinerad eller inte. Anledningen är att undvika spridning av covid-19 men även luftvägsinfektioner som RS-virus och influensa.

 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som kan att vaccinerar sig mot covid-19 för att minska spridningen av smittan. Du som är ovaccinerad och över 12 år. Här kan du läsa om hur du bokar tid för vaccination. Du räknas som ovaccinerad om du inte fått någon dos eller 1 dos vaccin.

Läs mer om vad som gäller efter 22 november på 1177.se

De nationella råd som fortfarande gäller är:

 • Vaccinera dig när du blir erbjuden.
 • Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör hålla avstånd till andra människor och ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.
 • Fortsätt att tvätta händerna ofta och noggrant.
 • Stanna hemma om du är sjuk.

Senaste nyheterna om coronaviruset

Medarbetare i Norrköpings kommun

Lättläst, teckenspråk och bildstöd

Myndighetsinformation

Generell och områdesspecifik information från ansvariga myndigheter.

1177 Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Det kan vara svårt att komma fram om du ringer telefonnummer 1177 just nu. Det beror på hög belastning.

Besök 1177 Vårdguidens webbplats om du har frågor som:

 • När ska jag stanna hemma?
 • Vilka är symtomen för covid-19?
 • När och var ska jag söka vård?
 • Hur smittar coronaviruset?
 • Hur kan jag undvika att få covid-19?
 • Hur går undersökning och utredning till?
 • Hur behandlas covid-19?
 • Vad innebär ett positivt prov för covid-19?
 • Vad innebär ett negativt prov för covid-19?

Covid-19 – coronavirus (1177.se)

113 13 svarar på frågor

Du som har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan ringa 113 13. Det nationella informationsnumret 113 13 är tillgängligt dygnet runt under årets alla dagar.

Skydda dig och andra från smittspridning

För att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre, krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra.

Skydda dig och andra från smittspridning (folkhalsomyndigheten.se)

Tillsammans minskar vi smittspridning i kollektivtrafiken

I och med de skärpta råden som gäller från den 29 oktober i Östergötlands län ber dig att visa extra hänsyn och så långt det går undvik att åka kollektivt.

Behöver du ändå resa så visa hänsyn och håll avstånd till varandra både ombord och vid hållplatsen, men också när du stiger på och kliver av. Låt de som kliver av göra det innan du själv går ombord. Har du möjlighet att resa en annan tid än i rusningstrafik ber vi dig att göra det samt välja alternativa färdmedel eller promenera.

Försäkringskassans information om olika ersättningar

Information från Försäkringskassan om smittbärarpenning, vård av barn och andra ersättningar:

Försäkringskassans information om olika ersättningar (forsakringskassan.se)