Sommarjobb inom vård och omsorg

Är du en initiativrik och ansvarstagande person som gillar att jobba med människor? Då har vi ett jobb för dig!

Hur är det att jobba inom äldreomsorg?

Möt Khodi som är en av våra kompetenta timvikarier inom vård och omsorg. Han började som sommarvikarie, övergick till att jobba som timvikarie och nu är han tillsvidareanställd på vård- och omsorgskontoret.

Hur är det att jobba som vårdbiträde?

Möt Kajsa som sedan sommaren 2020 är en av våra kompetenta sommarvikarier inom vård och omsorg. I intervjun kan du läsa mer om hur det är att jobba som vårdbiträde på ett LSS-boende för äldre.

Hur är det att jobba inom socialpsykiatrin?

Hur är det att jobba inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning?

Hur är det att jobba inom hemtjänst?

Hur är det att jobba inom äldreomsorg?

Till dig som ska ansöka:

Till dig som har fått sommarjobb:

Vanliga frågor och svar

Hur ansöker jag?

Du ansöker via ansökningssidan. När du klickar på "Ansök" längst ner på sidan kommer du till ett formulär där du får fylla i dina personuppgifter. Där kan du sedan bifoga CV och ditt personliga brev. Du får även svara på några korta frågor om din utbildning och erfarenhet.

Hur många sommarjobbare söker ni?

Vi behöver cirka 1000 sommarjobbare till sommaren 2023.

Vilka krav ställs på mig om jag ska få ett sommarjobb inom vård och omsorg?

För att jobba hos oss måste du ha fyllt 18 år innan du påbörjar din anställning samt kunna uttrycka dig i tal och skrift på svenska.

För att jobba inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning behöver du lämna in ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister. Utdraget är giltigt i 1 år. Du behöver begära ett nytt om du fortsätter jobba inom samma verksamhet.

Gör såhär: 

Hämta blanketten för begäran om utdrag ur belastningsregistret på polisens hemsida.

 • Tryck på "Till e-tjänst för registerutdrag".
 • Logga in med BankID. Här skaffar du BankID.
 • I rulllisten ”vilken typ av registerutdrag vill du begära ut?” väljer du "arbete med barn med funktionsnedsättning". Du ska välja det oavsett om du ska arbeta med barn eller vuxna.
 • Välj att skicka registerutdraget till din folkbokföringsadress.
 • Sen väntar du på besked från en rekryterare som berättar om du gått vidare och ska skicka in det.

Vad jobbar man med?

Det finns många olika arbetsuppgifter inom vård och omsorg och personerna som behöver stöd och omsorg är i alla åldrar. Du ger stöd och service till dem så att de ska kunna klara av sitt dagliga liv och få en meningsfull vardag. Alla personer är olika och behöver olika mycket stöd och omsorg.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • laga mat
 • följa med till affären
 • hjälpa till i duschen
 • följa med på fritidsaktiviteter
 • städa
 • samtala
 • ge medicin
 • dokumentera det du gör

Måste jag ha utbildning eller erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg sen tidigare?

Nej, du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg eller en vård- och omsorgsutbildning. Det viktigaste är vem du är som person och att du skulle passa för att jobba i våra verksamheter. Men skulle du ha erfarenhet eller utbildning som är intressant för oss har du självklart större chans att få ett jobb. 

Måste jag ha körkort?

Nej, körkort är inte ett krav men du är mer intressant för oss om du har det eftersom det krävs för flera av våra tjänster. Framför allt inom hemtjänsten där du åker runt och besöker personer i deras egna hem.

Vilka intyg behöver jag lämna?

Att lämna eller skicka in intyg blir först aktuellt om du blir kallad till intervju.

Om du studerar behöver du lämna studieintyg med betyg.

För att jobba inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning behöver du lämna in ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister. Utdraget är giltigt i 1 år. Du behöver begära ett nytt om du fortsätter jobba inom samma verksamhet.

Gör så här:

Måste jag lämna in utdrag ur belastningsregistret?

Om du ska jobba inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning behöver du lämna in ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister. Utdraget är giltigt i 1 år. Du behöver begära ett nytt om du fortsätter jobba inom samma verksamhet.

Gör så här:

Får jag extra ersättning om jag jobbar obekväma tider?

Ja, det finns en så kallad OB-ersättning för obekväm arbetstid.

Vad är det för arbetstider?

Det ser olika ut. För det mesta är det dag/kväll och varannan helg. Nattpersonal jobbar natt och har kvällsturer lördag/söndag på en del enheter. Inom våra verksamheter för personer med funktionsnedsättning kan man även jobba sovande jour. Sovande jour innebär att du under en del av ett arbetspass, exempelvis mellan 24:00 och 06:00, sover på enheten. Du behöver finnas tillgänglig att göra akuta insatser som brukarna ber om, behövs ingen insats sover du. 

Får jag välja arbetsplats?

Du kan lämna önskemål om arbetsplats och vi försöker göra vad vi kan för att hitta ett placering som passar just dig. Men vi kan inte garantera en specifik placering.

Vem kan jag använda som referens?

En person från tidigare arbete - gärna en chef. Har du inte haft någon tidigare arbetsplats går det bra att lämna referens från praktikplats. Du kan också fråga en lärare eller tränare.

Du kan inte lämna en familjemedlem eller en kompis som referens.

Referenspersonen är den som går i god för att du kan göra ett bra arbete.

Är tjänsterna på heltid eller deltid?

Vi har sommarjobb som omfattar både heltid och deltid.

När betalas lönen ut?

Lönen betalas ut den 25:e månaden efter du jobbat.

Hur påverkar pandemin och coronaviruset?

Det bästa sättet att skydda sig själv och andra enligt Folkhälsomyndigheten är att vaccinera sig. Då minskar också belastningen på vården.

Det finns i dagsläget inget krav på att medarbetare inom vård- och omsorgskontoret ska vara vaccinerade.

Om du är ny semestervikarie får du ett digitalt introduktionspaket med ett särskilt avsnitt om coronaviruset, de basala hygien- och klädreglerna och smittspridning. Det är mycket viktigt att du följer de regler och rutiner som finns kring detta för att minska risken för smittspridning.

Norrköpings kommun följer regeringens, Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer samt arbetar med fortsatt beredskap.

Har jag möjlighet att fortsätta jobba som timvikarie efter mitt semestervikariat?

Vi har alltid ett behov av duktiga vikarier i våra verksamheter. Om du är intresserad av att fortsätta som timvikarie efter sommaren, ta kontakt med din enhetschef.

För mer information om timvikariat

Kontakt
Vård- och omsorgskontoret
För frågor om sommarjobb inom vård och omsorg

Lindövägen 5A

Övrig info:
Vi tar bara emot frågor via e-post. Din ansökan skickar du in via aktuell platsannons. Just nu finns ingen platsannons aktiv.