Visselblåsning

Misstänker du missförhållanden inom Norrköpings kommunkoncern? Här kan du läsa mer om hur du som anställd, konsult, leverantör, praktikant eller arbetssökande i Norrköping, kan rapportera om misstänkta missförhållanden genom våra visselblåsarkanaler.

Alla arbetsgivare som har fler än 50 anställda är skyldiga att ha en funktion för att ta emot och utreda rapporter om misstänkta missförhållanden, så kallade visselblåsartips. Du har alltid möjlighet att vara anonym när du rapporterar om missförhållanden.

När ska du visselblåsa?

Visselblåsning görs tidigt för att fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden inom kommunkoncernens verksamheter. Kanalerna för visselblåsning ska användas vid misstanke om:

  • muta
  • bedrägeri
  • stöld
  • jäv
  • olämplig bisyssla eller en situation där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin befattning
  • närstående som gynnas
  • andra lagbrott.

Gäller inte personliga förhållanden

Du ska inte visselblåsa för att rapportera om personliga missförhållanden som endast påverkar dig som person och din arbetssituation, till exempel konflikter. Detta bedöms i de flesta fall inte ha ett allmänintresse och ska därför hanteras internt i respektive verksamhet.

Om du har synpunkter och klagomål på hur kommunkoncernen hanterar den kommunala verksamheten kan du höra av dig till Kontakt Norrköping på telefon 011-15 00 00 eller e-post kontakt@norrkoping.se.

Vem kan visselblåsa?

Visselblåsarrapport kan lämnas av:

  • kommunkoncernens anställda
  • kommunkoncernens förtroendevalda
  • personer som gör en förfrågan om eller söker arbete i kommunkoncernen
  • volontärer
  • praktikanter
  • konsulter
  • leverantörer eller potentiella leverantörer.

Så gör du en anmälan via rapporteringskanalerna

Är du anställd eller förtroendevald i kommunkoncernen finns vidare information på kommunens och respektive bolags intranät. Tillhör du någon av de övriga som är behöriga att rapportera missförhållanden som arbetssökande, volontärer, praktikanter, konsulter, leverantörer eller potentiella leverantörer kan du höra av dig till Kontakt Norrköping på telefonnummer 011-15 00 00 eller kontakt@norrkoping.se så får du vidare information om de olika rapporteringskanalerna.

När du har rapporterat om misstänkta missförhållanden så får du en bekräftelse på att din rapport har tagits emot om du talar om vem du är och lämnar kontaktuppgifter vid anmälan.

Externa rapporteringskanaler

I lagstiftningen finns också 19 utpekade statliga myndigheter som ska ha externa rapporteringskanaler och förfaranden att ta emot rapporter inom utpekade områden. De externa rapporteringskanalerna gör det möjligt för arbetstagare att slå larm till en statlig myndighet som har utsetts av regeringen. Den externa rapporteringskanalen ska ta emot, följa upp och lämna återkoppling på rapporter om missförhållanden inom vissa specifika områden.

Vilka de statliga utsedda myndigheterna är och vilka områden de ansvarar för framgår av bilagan:

Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden Svensk författningssamling 2021:2021:949 - Riksdagen

Så är du skyddad som visselblåsare

Alla arbetsgivare, både privata och offentliga, med mer än 50 anställda ska inrätta interna funktioner för att hantera visselblåsarlarm, enligt lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (Visselblåsarlagen).

Skyddet för visselblåsare innebär att kommunkoncernen är förbjuden att vidta repressalier eller åtgärder för att hindra någon från att rapportera.

Du som rapporterar ska ha en tro på att informationen du lämnar är sann för att skyddet ska gälla. Skyddet gäller således inte vid medvetet falsk rapportering. Om du medvetet rapporterar falsk information kan åtgärder vidtas.

Alla inkomna visselblåsarrapporter hanteras på ett sätt som säkerställer konfidentiell behandling av din identitet. Din identitet skyddas dessutom av sekretess om du rapporterar om ett missförhållande. Din IP-adress kommer inte att sparas.

Förutom visselblåsarlagen finns även skydd för dig som rapporterar om missförhållanden i ett flertal andra lagar, till exempel anställningsskyddslagen och medbestämmandelagen. Offentligt anställda och vissa privatanställda inom till exempel vård, skola och omsorg har också ett omfattande grundlagsskydd att lämna uppgifter till media i publiceringssyfte, ett meddelarskydd. Visselblåsarlagen ska komplettera och stärka skyddet i dessa lagar.

Kontakt

Kontakt Norrköping

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 24 Norrköping