Nu finns skidspår i Kimstad

Publicerad 29 december 2018 08:00
Foto: Jonas Braam
Efter flera års förberedelser finns nu ett skidspår i Kimstad. Genom bland annat ett investeringsstöd från Norrköpings kommun har Kimstad Skidcenter skapat en hittills 1 kilometer lång konstsnöslinga som är öppen för alla.

Drömmen om ett skidspår i Kimstad har funnits sedan idrottsföreningen i Kimstad startade ”skidkul” för barn år 2010. Men brist på snö och kalla vintrar gjorde att kontinuiteten i skidåkningen brast. Då uppkom idén om en konstsnöslinga.

  • – Det går att jämföra med en simskola där barnen kommer till en tom bassäng och får nöja sig med torrsim. Snö blev ett krav. Med många års förstudie och ansökan om sponsring och stöd kan vi nu äntligen åka skidor på ett fint spår i Kimstad. Det känns fantastiskt bra, säger Jonas Braam från arbetsgruppen för Kimstad Skidcenter.

Barn och ungdomar är huvudmålgruppen för projektet, som innefattar en anläggning av en vattendamm, vattenledningar och pump och snökanoner. Norrköpings kommun har bidragit med ett investeringsstöd på 3,5 miljoner kronor.

Före jul gjorde den låga temperaturen att snökanonerna kunde spruta snö. Från och med lördag den 29 december går det att åka längdskidor på en hittills 1 kilometer lång slinga. Barn och ungdomar upp till 20 år åker gratis. För vuxna är avgiften 100 kronor/dag eller säsongskort för 800 kronor (medlem) eller 1 200 kronor (icke medlem).

Målet för säsongen är en tvåkilometersslinga, vilket kräver ytterligare några dagar med flera minusgrader. När konstsnön väl är på plats är den inte lika temperaturkänslig som vanlig snö.

  • – Det är mycket roligt för Kimstad och Norrköping att det nu finns ett spår för alla som vill ut och åka skidor. Möjligheten till skidåkning stärker utbudet för motionsidrott och friskvård för såväl gammal som ung i kommunen, säger Viktor Månsson, enhetschef idrotts- och friluftsanläggningar, kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

Läs mer om skidspåret på Kimstad Skidcenters hemsida.