Flera priser till Norrköpingsfilmer på Guldbaggegalan


Av de fem filmer som under måndagskvällen tävlade om att vinna Guldbaggen för bästa film 2018 så spelades två in i Norrköping, ”Den blomstertid nu kommer” och ”Goliat”. Priset för bästa film gick istället till ”Gräns” men trots det gick inte Norrköpingsfilmerna lottlösa från galan, tillsammans kammade de hem fem priser.

Totalt var ”Den blomstertid nu kommer” och ”Goliat” nominerade till tio guldbaggar. Båda filmerna är inspelade i Norrköping och efter att priserna under måndagskvällen delats ut vid Guldbaggegalan i Stockholm stod det klart att Goliat skrapade ihop fyra baggar. Filmen prisades för bästa manus, bästa manliga huvudroll,  bästa klippning och för bästa originalmusik. Dessutom prisades Norrköpingskollektivet Crazy Pictures, som står bakom ”Den blomstertid nu kommer”, som årets nykomling.

 ­Det är ju helt fantastiskt att två av årets bästa filmer är inspelade i Norrköping. Vi är oerhört stolta över att genom Norrköpings filmfond  kunnat vara med och stötta två så framgångsrika filmer. Det är verkligen kul, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist (S).

Det här är verkligen jätteroligt. Vi märker att intresset för Norrköping som filmstad växer och de här framgångarna bidrar naturligtvis till att förstärka det intresset, säger Johan Karlsson, enhetschef på Cnema.

Och det fortsätter att spelas in film i Norrköping. Inspelningarna av nya ”Jönssonligan” pågår och Maj Wechselmanns film Moa Martinson, ” Landsmodern” har premiär under februari. Även Maja Borgs internationella dokumentärfilmsproduktion Passion förväntas bli klar under 2019.