Stolen som gör en dålig dag bra

Publicerad

Mötesplats Asken är en träffpunkt för vuxna personer med psykisk funktionsnedsättning eller ohälsa. Här finns möjlighet till många sociala och enskilda må bra-aktiviteter, och det senaste tillskottet är en väldigt uppskattad stol.

- Jag älskar den! utbrister Clas och berättar om vilka sätt den dagliga avslappningen förändrat hans liv.

Clas i terapigungstolen

- Nu försöker jag att inte använda stolen så mycket, för jag vill att alla andra ska få mer tid och uppleva samma som jag, säger Clas.


Avancerad teknik, men enkel att använda

Terapigungstolen är enkel att sätta igång och har ett fåtal program att välja mellan. Man kan också välja att göra många egna inställningar om man är intresserad av att skräddarsy upplevelsen efter sitt personliga önskemål eller dagens humör. Stolen gungar i en vågliknande rörelse, samtidigt som den ger en behaglig taktil stimulans genom vibrationer i korsryggen.

- Den spelar specialdesignad musik också, man har forskat i 12 år för att hitta rätt melodi som ger den här avslappnande effekten, förklarar Agneta Sandell som är stödpedagog på Mötesplats Asken.

Fjärrkontroll


Nöjda användare

- Efter tjugo minuter i stolen känner jag mig oftast avslappnad, lite trött och dåsig på ett skönt sätt, säger Markus. Och då blir jag mindre orolig inför dagen.

Många med psykisk funktionsnedsättning eller ohälsa behöver något för att minska känslan av stress och oro. Förutom medicinering handlar det till exempel om lättare gympa, yoga eller olika typer av meditation. Markus*, Elin* och Clas har provat de flesta aktiviteterna som rekommenderas, men får allra bäst effekt av terapigungstolen som de numera kan använda dagligen på Mötesplats Asken.

- Jag har jättesvårt att koppla av. Jag klarar inte av att sitta på en matta och meditera, följa en ledare som pratar och sålla bort alla andra människor och intryck omkring mig i rummet, förklarar Elin.

Elin uppskattar att kunna gå in i ett eget rum, stänga dörren om sig, och istället för att hon ska anstränga sig för att slappna av så gör stolen jobbet åt henne.

Clas och Agneta

- Vi har inrett ett helt rum kring stolen och infört ett bokningssystem med rättvisa regler för att alla som vill ska få chansen att använda den, berättar Agneta.


Statligt stimulansmedel

Verksamheten fick först låna in stolen för att se om deras besökare skulle ha nytta av den.

- Vi märkte direkt att den blev väldigt populär här, och när vi fick möjlighet så var det självklart att vi ville behålla den, säger Agneta.

Det var först när Norrköpings kommun fick möjlighet att investera 4,2 miljoner i välfärdsteknik som stolen kunde köpas in. Pengarna kom från Regeringen som gav Socialstyrelsen i uppdrag att fördela stimulansmedel på totalt 350 miljoner kronor till kommunerna under hösten 2018.

Syftet med stimulansmedlen var att göra det möjligt för kommunerna att öka investeringstakten av välfärdsteknik, men pengarna fick bara användas under en viss period, bara inom vård och omsorg, och endast till investeringar i välfärdsteknik eller sånt som kunde öka förutsättningarna för att implementera välfärdsteknik i verksamheterna.

*Markus och Elin heter egentligen något annat.

Relaxrummet

Mötesplats Asken har ungefär 100 återkommande besökare. Markus, Elin och Clas går dit nästan varje dag, medan andra inte kommer lika ofta.