Övergrepp och prostitution på nätet

Publicerad

Tjejjouren i Norrköping märker av att prostitution på nätet ökar bland unga tjejer. De säljer sina kroppar genom bilder och filmklipp som skickas i chattar eller via plattformar som är utformade just för detta syfte.

Eva Mühling är projektledare i Tjejjouren Norrköping

Eva Mühling är projektledare i Tjejjouren Norrköping.

– Till en början kan det verka oskyldigt, ett enkelt sätt att få pengar och bekräftelse. Men det kan bli farligt. Du kommer att tänja på dina gränser och göra mer än du egentligen vill. Det finns också dem som hotar med att sprida bilderna, och du hamnar helt i deras makt, förklarar Eva Mühling, projektledare i Tjejjouren Norrköping.

Med hjälp av uppdragsbidraget från Norrköpings kommun jobbar nu Eva med projektet ”I en annan värld”. Syftet är att träffa tjejer som drabbats, utbilda inom organisationen samt att engagera andra aktörer i frågan.

– Hur många som sysslar med det här är svårt att säga. Det sker oftast i smyg, utan att vänner eller familj får veta något. När du sen hamnar i en svår situation känns det omöjligt att berätta eller be om hjälp, säger Eva.

Eva tycker det är viktigt att ta den digitala prostitutionen på allvar, att samhällets stöd till tjejerna blir bättre och att man jobbar mer för att komma åt prostitutionskunderna.

– Det här är inget annat än sexuella övergrepp. Men i det digitala är torskarna ganska skyddade bakom sin anonymitet, medans tjejerna står väldigt ensamma, säger Eva.

Den 22 februari arrangerar Tjejjouren Norrköping en konferens om tjejers utsatthet av prostitution och övergrepp på nätet. I projektet planerar de också att göra en kampanj i sociala medier för att väcka frågan och berätta att de finns där för den som behöver stöd eller hjälp av något slag.

Inbjudan till konferens 22 februari Pdf, 143 kB.

Tjejjouren Norrköping