Förortskillar hittar sina drömmar

Publicerad

Varje söndag får Grand Hotell vid Tyska torget besök av ett gäng grabbar från förorten. De är där för att delta i Samtalsringen.

Charbel Gabro

Charbel Gabro är en av samtalsledarna i Samtalsringen.

 

– I Samtalsringen ställer ledaren frågor. Han ger inga svar, säger inte vad du ska göra. Det är du själv som måste hitta svaren inom dig. Är du stolt över dig själv? Vem vill du vara? Vad vill du göra? Vad behöver du för verktyg?

Charbel Gabro som driver Samtalsringen förklarar att det är svåra frågor för unga invandrarkillar från förorten. Han och de andra samtalsledarna möter många som inte har någon framtidstro, som inte drömmer om vad de ska bli när de blir stora. Sårbarheten växer i varje samtal.

– När vi pratar blir det tydligt att många lever med en överlevnadsinstinkt och dålig självkänsla. Men i våra samtal händer saker. Killarna är väldigt modiga, släpper garden, öppnar sig och kommer närmare sig själva, säger Charbel.

Charbel pratar mycket om förebilder och inspiration, att han själv och andra måste vara en motkraft till den destruktiva kriminaliteten som lockar unga förortskillar. Tack vare uppdragsbidraget från Norrköpings kommun kan Samtalsringen göra skillnad för unga killar.

– Vi har sett hur rädda och osäkra grabbar blivit till modiga män som idag arbetar eller studerar på universitet, förklarar Charbel.