De får årets Honoris Causa-medaljer

Publicerad

Bild: Norrköpings kommun


Kommunstyrelsen har beslutat att dela ut Norrköpings kommuns hedersmedalj Honoris Causa – S:t Olofsmedaljen till Jenny Jägerfeld, psykolog och författare och Magnus Berggren, professor i Organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Medaljerna delas ut på Louis De Geer Konsert och Kongress den 13 maj.

Jenny Jägerfeld får utmärkelsen med följande motivering:
Jenny Jägerfelt som är född i Skärblacka har låtit uppväxten där inspirera i sitt författande, bland annat i barnboken ”Mitt storslagna liv” från 2019.
Hon debuterade redan 2006 med ”Hål i huvudet” och sedan dess har hon fått motta många utmärkelser och priser, bland annat Augustpriset 2010 för bästa barn- och ungdomsbok ”Här ligger jag och blöder”.

Jenny har också etablerat sig som en profil i radio och tv utifrån sin bakgrund som psykolog. Hon har i olika sammanhang, inklusive sitt författarskap, lyft fram stora och svåra frågor som rör psykisk ohälsa, barnfattigdom, självmord och utanförskap.
Allt kombinerat med humor för att locka fram läsarens och lyssnarens engagemang.

Magnus Berggren får utmärkelsen med följande motivering:
Magnus Berggren har sedan 2002 varit verksam som professor i Organisk Elektronik vid Linköpings universitet. Han är även föreståndare för Laboratoriet för Organisk Elektronik. Magnus Berggren beskrivs som en av föregångarna inom banbrytande områden som Organisk Bioelektronik och Elektronik i Växter.

Magnus Berggren har mottagit många priser och utmärkelser för sin forskning, bland annat Marcus Wallenbergpriset för sina framsteg inom papperselektronik. Det är just inom det området som han framgångsrikt har kombinerat avancerad forskning med avknoppningar av affärsidéer och på så sätt bidragit till en växande bransch både i Norrköping och världen. Magnus Berggren har på så vis starkt bidragit till att placera Campus Norrköping på den internationella forskningskartan.

 

Varje år beslutar kommunstyrelsen att dela ut S:t Olofsmedaljen till personal inom Norrköpings kommun som varit anställda 25 år, eller till de kommunpolitiker som tjänstgjort i mer än 20 år inom kommunen. Samtidigt utses varje år en eller flera hedersmedaljörer som får utmärkelsen - Honoris Causa S:t Olofsmedaljen.