Ny familjesatsning ska uppmuntra läsning hos barn

Bild: Malin Wallander/Norrköpings kommun

 

Hageby bibliotek vill tillsammans med Svenska kyrkan uppmuntra den lustfyllda, kravlösa läsningen som öppnar upp nya världar och kan föra samman hela familjer och samhällen. Nu startar konceptet Läskul! som vänder sig till både vana och ovana läsare från flerspråkiga och enspråkiga familjer.

– Hela familjen är välkommen till våra nya träffar Läskul! Med hjälp av teater, drama och besökarna själva får böckerna liv. Målet är att väcka läslust, som också hjälper barnen längre fram i livet. Träffarna är gratis och öppna för barn i alla åldrar tillsammans med vuxen, säger Lina-Lotta David, verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek.

Tidigare satsningar för att uppmuntra högläsning från en tidig ålder har gjorts genom Bokstart, som lanserades i Ringdansen 2019 och nu inkluderar familjer i hela Norrköping. Bokstart är en del i Läskul!-träffarna och kommer engagera de yngsta, medan de lite äldre barnen är med i dramatiseringen av böckerna.

När: tisdagar med start 7 februari.
Tid: klockan 17:00 – 19:00.
Plats: Svenska kyrkan, Ringdansens centrum.

– Läskul! handlar om att ha roligt. På köpet kommer ett större ordförråd. Ett barn som inte blir läst för, eller läser själv, brukar ha cirka 15 000 ord i sitt ordförråd när det är 17 år. Ett barn som däremot blir läst för, och som läser kan cirka 50 000 ord. Ett stort ordförråd hjälper oss hela livet. Det gör det lättare att lära sig saker och att tala för oss själva. Det är inte bara svenska som är viktigt, att utveckla sitt modersmål är lika värdefullt, säger Lina-Lotta David.

I samband med Läskul!-träffarna gör bokbussen besök i Navestad, klockan 15:00-18:00, med svensk- och arabisktalande personal på plats, och böcker på flera språk.