Norrköping uppmärksammar årsdagen av invasionen av Ukraina

Publicerad

Foto: Norrköpings kommun

Fredag den 24 februari är det ett år sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Ukrainska ambassaden har vädjat till landets kommuner att denna dag ha Ukrainska flaggan hissad för att visa sitt stöd. Norrköpings kommun uppmärksammar dagen på flera sätt.

– Det är oerhört viktigt att värna demokratin och mänskliga rättigheter, och vårt stöd till det ukrainska folket denna dag är självklar. Norrköpings kommun har, med hjälp av civilsamhället, stöttat Ukraina sedan kriget började, med bland annat psykosocialt stöd och olika aktiviteter. Vi vill uppmärksamma den här dagen för alla de människor som drabbats av kriget, oavsett nationalitet, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det här händer fredag den 24 februari

  • Klockan 09:00 spelar Rådhusklockorna An die Freude ur Beethovens symfoni nr.9, och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) hissar den ukrainska flaggan på Tyska torget.
  • Klockan 12:00 klockringning och bön i Matteus kyrka och klockringning Immanuelskyrkan.
  • Klockan 18:30 avgår ett fackeltåg från Tyska torget till Centrumkyrkan, där stödkonserten ”En bön för Ukraina” hålls. Initiativtagare till detta är Norrköpings teaterkompani. Deltagande musiker från bland andra Norrköpings symfoniorkester och Svenska kyrkan ställer upp ideellt och entréintäkterna går oavkortat till Läkare utan gränser Ukraina och Blågula bilen. Samling till fackeltåget sker cirka klockan 18:00.
  • Torsdag den 23 februari tänds vattenfallet i Industrilandskapet i den ukrainska flaggans färger, och vattenfallet kommer vara belyst till och med söndag den 5 mars.