Delfinansieringen av friskvårdsbidraget försvinner nästa år

Publicerad

Foto: Mostphotos

Alla medarbetare i Norrköpings kommun med en anställning om minst tre månader, ska kunna nyttja hela friskvårdsbidraget utan krav på delfinansiering från och med 1 januari 2024.

Friskvårdsbidraget inom Norrköpings kommun har funnits sedan 2014 och ligger idag på 2 500 kronor per år och medarbetare. Medarbetaren måste själv stå för femtio procents delfinansiering i samband med friskvårdstjänster, det vill säga själv betala hälften av vad aktiviteten kostar. Om exempelvis ett träningskort kostar 5 000 kronor så måste den enskilde betala 2 500 kronor för att få 2 500 kronor i friskvårdsbidrag. I jämförbart stora kommuner och i Region Östergötland finns inget sådant krav på egenfinansiering för att ta del av friskvårdsbidraget.

Andelen medarbetare som använder sitt friskvårdsbidrag har under de senaste fem åren legat runt knappt 50 procent. I ett medborgarförslag som kommit in till Norrköpings kommun står det att nuvarande regelverk är orättvist och att det hindrar medarbetare från att använda sitt friskvårdsbidrag.

- Vi har tagit till oss det här medborgarförslaget eftersom vi tycker att det är viktigt att våra medarbetare använder sitt friskvårdsbidrag, och vi hoppas att förändringen som träder i kraft nästa år ska leda till det. Vi vill att våra medarbetare ska må bra och träning och friskvård kan vara en väg till hälsa och ökat välmående, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd och ordförande i kompetensförsörjningsnämnden.

Den 3 april tar kommunstyrelsen beslut i frågan.