Norrköpings kommun stöttar initiativ för att motverka orättvisor och ojämlikhet

Publicerad

Internationella kvinnodagen uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors sämre livsvillkor i jämförelse med mäns livsvillkor världen över.

– Vi måste fortsätta stå upp för att kvinnor och flickor världen över ska ha samma rättigheter och förutsättningar som män och pojkar. Den internationella kvinnodagen är en viktig påminnelse om hur viktigt det är att värna om de mänskliga fri- och rättigheterna för en väl fungerande demokrati. Arbetet med jämställdhet är också något som vi arbetar aktivt med lokalt. 2016 undertecknade kommunen den europeiska deklarationen för jämställdhet, vilket är ett viktigt verktyg för att integrera jämställdhetsperspektivet i våra verksamheter, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Exempel på hur den internationella kvinnodagen uppmärksammas i Norrköping:

  • Edith Södergran i ton och ord med Norrköpings symfoniorkester klockan 18:00. Poesi vävs samman med musik av de kvinnliga tonsättarna Nancy Dalberg, Grazyna Bacewicz, Vítězslava Kaprálová som framförs av en stråkkvartett ur Norrköpings Symfoniorkester.
  • Norrköpings Konstmuseum: 12:30-13:00 visas den tematiserade visningen Lyssna! med några verk av kvinnliga konstnärer i utställningarna Katarina Norling – Drömmen i Tunis och Äggröra, karamellmåleri & plåthårt: Konstscen Östergötland. Klockan 18:00 Work shop och samtal med konstnären Louise Johansson Waite. Medverkar gör också Helena Scragg, intendent på muséet och Lars Jonsson, producent från Verkstad rum för konst i Norrköping.
  • Byrån mot diskriminering håller, i samarbete med ABF, en föreläsning på Bergslagsgården. Angelica Löwdin, känd från TEDx-talks i Göteborg, föreläser om vikten av en transinkluderande feministisk rörelse. Klockan 13:00-14:30.

– Det arrangeras flera fina arrangemang i Norrköping för att belysa diskriminering och orättvisor mot kvinnor, inte bara på den internationella kvinnodagen utan året om. Ett exempel är Orange day MC-kortege, som kör genom landet den 20 maj för att uppmärksamma våld mot kvinnor. Norrköping är värdstad, och kommer under kommande fyra år stötta för att manifestationen och ett kostnadsfritt evenemang för allmänheten ska kunna genomföras. I höst, den 25 november, är det också Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange day, då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor - något vi uppmärksammar på olika sätt i Norrköping. I höst stöder kommunen också som tidigare år det nationella initiativet En vecka fri från våld, säger Sophia Jarl (M).