Sommar i city utökas i år

Publicerad
Sankt Persgatan ingår i årets Sommar i city. Bild: Norrköpings kommun

Sankt Persgatan ingår i årets Sommar i city. Bild: Norrköpings kommun

För tredje året införs Sommar i city i Norrköping, i år med fler aktiviteter, konst, spel och nya mötesplatser för sköna sommardagar i centrum.

Mer växtlighet, fler sittmöbler, spel och aktiviteter. Det kan besökarna i centrala Norrköping förvänta sig från 1 juni till 31 augusti. Genom Sommar i city arbetar Norrköpings kommun, fastighetsägare och näringsliv tillsammans genom NKPG City, för att skapa en trygg och levande stadskärna.

– Det här är bra för det lokala näringslivet, främst besöksnäringen, där vi gör Norrköping city till en ännu attraktivare plats – både för Norrköpingsbor och besökare, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sankt Persgatan får hängmattor, matsäcksbord och pingisbord och Olai kyrkogatas sommarkänsla förlängs i år upp mot Nya torget. På Hötorget kommer en bild, skapad av lokala konstnären Åsa Kummu, att målas på marken. Bilden delas sedan upp i nio ”pusselbitar” som visas på olika platser. Motivet är Norrköpings konstmuseums bidrag till stadsrummet. Det kommer också finnas pingisbord vid kultur- och fritidskontorets sommaröppna fritidsbank på Hötorget, där bollar och rack finns att låna.

– Det känns väldigt bra att göra den här aktiviteten tillsammans – det är hela syftet med NKPG City. När vi tillsammans hjälps åt att utveckla staden till en attraktiv plats för alla Norrköpingsbor och besökare. Vi startar med invigning och marknadsafton fredagen den 2 juni, säger David Nilsson, vd för NKPG City.

Samarbetet med Linköpings universitet fördjupas också. De kommer att mäta luftkvalitet och människors rörelsemönster i stadsrummet. Universitetet har också utformat ett interaktivt digitalt spel som kommer att finnas på Chamberts plats, den lilla parken vid gamla Pingstkyrkan mellan Sankt Persgatan och Skomakaregatan.

– Förhoppningen är att Sommar i city ska skapa nya mötesplatser och ge utrymme för sommaraktiviteter i centrum. Och genom samarbetet med universitetet får vi data som kan hjälpa oss i den framtida stadsplaneringen, säger Daniella Ring, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret.

Karta: Norrköpings kommun

Karta: Norrköpings kommun