Kungsgårdselever tävlar i Nordiska mästerskapen i servering

Publicerad
Oliver Sundström och Elias Löfberg på Kungsgårdsgymnasiet tillsammans med Jolanda Edvardsson, som var deras coach under SM i servering.

Oliver Sundström och Elias Löfberg tillsammans med Jolanda Edvardsson, som var deras coach under SM.

Oliver Sundström och Elias Löfberg är de första Kungsgårdseleverna som kan bli nordiska mästare i servering. Tidigare i år deltog de i gymnasie-SM och nu är de Sveriges representanter i NM, som avgörs i Oslo 21–22 april.

– Det roligaste var att få träffa alla duktiga människor och tävla mot dem. Man blev vänner och rivaler på samma gång, säger Elias Löfberg om erfarenheterna från SM.

Nu väntar Nordiska gymnasiemästerskapen för de två eleverna som går sista året på Kungsgårdsgymnasiets restaurangutbildning, med yrkesutgång servering. Tävlingen består av flera olika moment, både praktiska och teoretiska.

– Vi ska bland annat transchera och flambera mat inför juryn. I ett annat delmoment får vi en drinkbeställning på engelska, sedan bedöms vi i allt från bemötande till hantering av verktyg – och givetvis smaken. Det blir verkligen en utmaning och ett minne för livet, säger Oliver Sundström.

I slutet av tävlingen paras eleverna ihop med ett kökslag och tillsammans sätter de ihop en meny. Maten lagas och serveras sedan vid ett bord som dukas utifrån ett tema. Eleverna ska också berätta hur de har gjort sina dryckesval till maten.

Kungsgårdsgymnasiets restaurangskola har funnits sedan mitten av 1980-talet. I dag har restaurang- och livsmedelsprogrammet tre utgångar: servering, kök och bageri.

– Vi har en flexibel och varierad utbildning med undervisning både i skolan och på andra platser. Eleverna har utrymme för kreativitet samtidigt som vi har stort fokus på olika yrkesutgångar och vad branschen önskar, säger Bitto Karlsson, pedagogisk processledare och yrkeslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Det är första gången som elever från skolan tävlar i NM, som arrangeras varje år av branschorganisationen Visita och dess systerorganisationer i Norden.

– Det är en fantastisk erfarenhet och vi är otroligt stolta över Elias och Oliver som har tagit sig dit, säger Caroline Regn, yrkeslärare på Kungsgårdsgymnasiet.