Modet att överleva – ett föredrag av Mordechay Giloh

Publicerad

Välkommen till ett kostnadsfritt föredrag den 14 maj om överlevande från nazisternas koncentrationsläger och deras första steg till nytt liv i Sverige. Mordechay Giloh delar även med sig av sin mors och svärmors historia. De kom till flyktinglägret i Doverstorp utanför Finspång.

”Björkar och järnvägsspår” är titeln på Mordechay Gilohs bok om några livsöden bland de flyktingar som kom till Sverige efter andra världskrigets slut.

Fler än tjugotusen överlevande från nazisternas koncentrationsläger kom till Sverige under våren och sommaren 1945. Många var svårt fysiskt och psykiskt märkta av sina erfarenheter. Deras omhändertagande i Sverige och deras återkomst till ett självständigt liv är sällan omskrivet. Erfarenheterna från mottagandet blev en modell för den framtida behandlingen av flyktingar, inte bara i Sverige.

Mordechay Giloh, själv barn till en av de överlevande som då kom, berättar här sin mors historia. Boken är resultatet av tio års frilansforskning i svenska och israeliska arkiv, men bygger också på tidigare forskning och på de fåtal böcker som publicerats i ämnet. Giloh växte upp i Sverige, men har levt sitt vuxna liv i Israel.

Föredraget arrangeras av Norrköpings kommun tillsammans med Svenska Kyrkan i Norrköping. Det är kostnadsfritt med ett begränsat antal platser, först till kvarn.

Datum och tid: Söndag 14 maj klockan 15.00
Plats: Olaigården, Skolgatan 12, Norrköping


Detta är en del av samarbetet mellan Norrköpings kommun, Svenska kyrkan i Norrköping, Föreningen Doverstorps flyktingläger, Föreningen Norrköpings synagogas vänner, Vänskapsförbundet Sverige - Israel och studieförbundet Sensus.