Lars Kleens konstruktioner intar Norrköpings Konstmuseum

Lars Kleen, Flod, 2021-2023 och Vägg,1986-89. Foto Petter Antonisen

Norrköpings Konstmuseum presenterar Flod, en omfattande utställning med Lars Kleen. I Flod visas sextio år av konstnärlig verksamhet med sinnrika konstruktioner, modellbyggen och teckningar. Utställningen öppnar den 27 maj.

– Det är oerhört fint att vi kan presentera Lars Kleens konstnärskap i stort format igen i Norrköping.Det är nu nästan trettio år sedan hans utställning ägde rum i det då urblåsta Bomullsspinneriet i Industrilandskapet, säger museichef Helena Persson.


Lars Kleen (f. 1941) rör sig i gränslandet mellan konstruktion, arkitektur och installation.

– Jag försöker i min konst skildra någon form av brytpunkter; balansen mellan att något ska brista eller hålla samman, säger Lars Kleen.

På Norrköpings Konstmuseum presenteras både nya och äldre verk, teckningar och modeller. I presentationen ingår även konstruktionsritningar för konstverket Rep (1994) av Britta Kleen (f. 1944) och bilder av fotografen Gunnar Smoliansky (1933-2019). Fotografierna skildrar ett unikt samspel, där Smoliansky under mer än fyrtio år följde Lars Kleens arbete. I en del av utställningen möter Kleens verk etsningar av Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) ur Konstmuseets internationella grafiksamling.

– Jag ser Lars Kleens poetiska och samhällsengagerade konstruktioner i trä, glas och betong som en kärleksförklaring till den mänskliga handens förmåga till skapande och kreativitet, säger curator Helena Scragg

Utställningsperiod: 27 maj 2023-14 januari 2024