Våld mot kvinnor och barn uppmärksammas med mc-kortege och gratis evenemang

Publicerad
Orange Day MC, Södra Promenaden

Allmänheten välkomnas till Södra Promenaden för att ta emot mc-kortegen. Foto: Per Jahnke

Den 20 maj anordnas för sjätte gången en mc-kortege av Orange Day MC till förmån för UN Sverige och deras arbete mot våld mot kvinnor och barn. Kortegen avslutas i Norrköping, där allmänheten bjuds in till ett gratis evenemang i Vasaparken. Detta är möjligt tack vare ett avtal med Norrköpings kommun.

– Norrköpings kommun arbetar på flera sätt för ett jämställt samhälle och tidigare i år tecknade vi ett avtal som innebär att vi de kommande fyra åren kommer att stötta Orange Day MC, detta för att den här kortegen och det efterföljande evenemanget ska kunna genomföras, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

UN Women är FN:s jämställdhetsenhet och verkar för kvinnors rättigheter världen över. 2017 grundades Orange Day MC som genomför en mc-kortege till förmån för UN Woman Sverige. 2018 genomfördes den första kortegen, där motorcyklister från hela landet körde till Norrköping för att visa sitt stöd för ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor och barn.

– Om vi kan köra över klubbgränser, och om männen inom det område som anses vara det mest macho vi har i samhället kan engagera sig. Då måste alla kunna bidra, arbeta över gränserna, och våga säga nej till all form av våld. Det är inte en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet att leva ett liv fritt från våld. Jag är oerhört stolt över det kliv som vi gjort inom Orange Day MC och ser fram emot att kunna engagera fler i framtiden, säger Maria Andersson, initiativtagare.

Hållpunkter lördag 20 maj:
Klockan 17: Kortegen rullar in på Södra Promenaden.
Klockan 19: Gratis evenemang i Vasaparken. Under kvällen blir det smygpremiär för 80-talsnatt med Lili & Susie och Suzzie Tapper. Övriga medverkande: Atilla Yoldas, Roddy ”Hero” Benjaminsson, Partypinglorna och Ulrika Malmberg.

– För UN Women Sverige är det fantastiskt inspirerande och viktigt att se det stöd som varje år uppvisas och ökar för Orange Day MC. Att Norrköpings kommun i år också väljer att ställa sig bakom initiativet är glädjande och sänder en viktig signal. Varmt tack till varenda enda en som deltar och stöttar, tillsammans gör vi skillnad i kampen för att stoppa våld mot kvinnor och flickor, säger Louise Waller, UN Women Sverige.