Nationaldagen firar 500 år

Foto: Norrköpings kommun

Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs och Sverige blev självständigt. Det är en av anledningarna till att vi sedan dess firar Sveriges nationaldag den dagen. Norrköpings kommun uppmärksammar nationaldagen på flera sätt.

– I Norrköping har vi en tradition att fira Nationaldagen i Olaiparken, vilket kommer ske även i år. För mig är det en viktig dag som handlar om demokrati, med fokus på alla människors lika rättigheter och jämställdhet oavsett etnicitet, religion eller kultur. Nationaldagsfirandet är för alla, säger Anna Sotkasiira Wik (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Firandet i Olaiparken pågår mellan klockan 10:00-15:00 och konferencier under firandet är Lina Skandevall.

– Jag ser fram emot att få fira nationaldagen tillsammans med Norrköpings invånare. Det är ett fullspäckat program för både stora och små, med allt från musik och intervjuer till folkdans och utdelning av svenska fanan. Det är en dag för stolthet och samhörighet, säger Lina Skandevall.

Årets talare är My Cato, spelare i IFK Norrköping.

– Som framgångsrik fotbollsspelare är My en fantastisk förebild för många barn och unga och en mycket bra ambassadör för Norrköping. Jag är väldigt glad över att hon tagit sig an uppdraget att tala på ett av årets många uppskattade evenemang i Norrköping, säger Patrik Hyberts, evenemangskoordinator.

Utöver firandet i Olaiparken kommer det också hållas en ceremoni i Flygeln för nya medborgare klockan 15:00-17:00, samt en körkonsert i Hörsalen klockan 20:00.

Hela programmet för firandet i Olaiparken hittar du här