Utställningen Mästarstaden öppnar på Norrköpings stadsmuseum

Gre-No-Li, en trio i det italienska fotbollslaget Milan bestående av Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Nordahl och Liedholm spelade dessförinnan i IFK Norrköping. Fotograf: Lennart Jansson, Stadsmuseets samlingar

 

Utställningen Mästarstaden visar nedslag i Norrköpings idrottshistoria under mer än 100 år. Här möter vi stadens stora idrottsstjärnor och idrottsevenemang från tidigt 1900-tal fram till idag, från friidrottaren Majken Åberg till paraskidåkare Ebba Årsjö.

Bland föremålen finns Stadiums OS-kollektioner, skytten Jonas Jacobssons alla OS-medaljer, bordtenniskungen Tage Flisbergs racket och Malin Baryard Johnssons guldjacka. Att Norrköping utsågs till Årets idrottsstad 2022 är ingen tillfällighet.

I samband med utställningen förvandlas museets lounge till Café Pingpong, ett café som på 1930-talet låg nere vid Gamla torget. Här kommer det finnas plats för både idrottsminnen och fikastunder.

Idrottsutställningen finns att uppleva i Färgerisalen, 3/6-2023 till 14/1-2024

Utställningen är producerad av Norrköping stadsmuseum tillsammans med Sällskapet Idrottens Bröder och med bidrag från Norrköpings Idrottsförbund.