Heta samhällsfrågor lyfts i Almedalen

Är drönare svaret på framtidens fossilfria transporter? Hur kan vi få till fler innovationer som verkligen skapar nytta i vården? Och kan vi stoppa cyberattacker mot företag, privatpersoner och mot vårt land? Det är några av frågorna som diskuteras i East Sweden Arena i Almedalen den 28–29 juni.

East Sweden har ett välfyllt program i Almedalen, där fokus ligger på innovation och viktiga samhällsfrågor. Den 28–29 juni fylls East Sweden Arena på Trappgränd 4/S:t Hansgatan 16 i Visby med forskare, innovatörer och beslutsfattare som ska ta sig an en rad dagsaktuella frågor. Seminarieprogrammet spänner över allt från cirkulär ekonomi till AI, visualisering, spelutveckling, cybersäkerhet, stora infrastruktursatsningar och mötesindustri. Alla seminarier livesänds, så att alla kan ta del av dem.

- Vi vill lyfta viktiga framtidsfrågor för vår region i Almedalen, där vi möter beslutsfattare från både privat och offentlig sektor, säger Richard Widén, regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland. 

- Som kommun medverkar vi för att locka arbetskraft, investeringar och etableringar. Det kan öka kommunens tillväxt och bidra till ökade skatteintäkter, vilket kan finansiera olika välfärdsinsatser. Inte minst kan vi själva inspireras av goda exempel från andra kommuner i Almedalen, säger Joakim Ljungqvist, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun. 

På onsdagen den 28 juni handlar förmiddagen om hur industrier kan samverka och använda varandras restavfall som råvara, hur spelutveckling kan bidra i både vården och rättsväsendet samt hur drönare kan vara en del av framtidens transporter. Eftermiddagen har fokus på innovationer och ny teknik i vården. 

Torsdagen den 29 juni ägnas förmiddagen åt olika aspekter av cybersäkerhet, där bland andra Norrköpings kommun ska berätta om sina erfarenheter av den cyberattack som drabbade kommunen i november. Eftermiddagen handlar om stora infrastruktursatsningar som Ostlänken, hur man säkrar ett långsiktigt engagemang kring den typen av satsningar och hur man får ut största möjliga nytta av dem. Ett annat seminarium under eftermiddagen tar upp mötesindustrin som drivkraft bakom investeringar och tillväxt. 

- Det här är högaktuella samhällsfrågor, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör på Linköpings kommun. Motståndskraft mot cyberkriminalitet och investeringar för snabbare kommunikationer är kritiska framgångsfaktorer för näringslivets konkurrenskraft och tillväxt.  

Tre organisationer står bakom East Swedens deltagande under årets Almedalsvecka – Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun. Totalt arrangeras tolv seminarier i East Sweden Arena den 28-29 juni. Dagarna avslutas med ett Östgötamingel som är öppet för alla. 

Hela programmet finns på www.eastsweden.se/almedalen där även live-sändningarna kommer att ligga.

Mer information: eastsweden.se/almedalen