Inre hamnens bad, bryggor och parker redo inför öppningen

Publicerad

Bild: Inre hamnen Foto: Norrköpings kommun

Bad, bryggor och parker står klara när grindarna öppnas till Inre hamnen torsdag den 6 juli. Med stadsnära bad i Motala ström och långa bryggor för soliga sommardagar får stan ett nytt besöksmål.

Efter tio år av planering, projektering, byggande och samverkan kan Inre hamnens första delar öppna närmast vattnet. Bryggor, bad och Varvsparken med sin lekmiljö är klara och den nya Varvsbron över Motala ström gör det lätt för besökare, och på sikt boende, att ta sig in i Inre hamnen till fots eller med cykel.

– Det är en ny årsring som läggs till Norrköpings utveckling och jag är stolt över den miljö som har skapats och som vi nu öppnar för Norrköpingsborna. Jag hoppas att många passar på att besöka området och följer de olika byggen som pågår - om ett år flyttar de första invånarna in! säger Reidar Svedahl, (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden som passade på att testa en av bassängerna under onsdagens pressvisning.

Det finns tre bad på området: två som är nedsänkta i bryggorna för simning och bad samt en sandstrand i Varvsparken med grundare vatten för de mindre barnen. Baden är allmänna och sköts av kommunen. Allt badande sker under eget ansvar och det är bara i bassängerna man får bada – Motala ström har generellt badförbud på grund av strömmarna. Öppettiderna för bassängsområdet kommer att vara klockan 9-18 alla dagar i sommar.

Varvsparken är skapad för lek, picknick och bad. Här finns matsäcksbord, lekställning och gräsmattor för ben med mycket spring i sig.

– Genom att öppna Inre hamnen ger vi tillbaka hamnområdet till Norrköpingsborna. Vi har sanerat marken från historiska skulder och omvandlat det till en miljö för framtida generationer. Det är häftigt att kunna erbjuda möjligheten till bad i stadskärnan, säger Ola Brånäs, övergripande projektledare för Inre hamnen från Norrköpings kommun.

Hållbarhet och kvalitet är viktiga ledord för utvecklingen av den nya innerstadsdelen vilket återspeglas i arkitektur, utformning av parker och allmänna ytor. Konsten har sin egen plats i Inre hamnen: det finns ett konstprogram där gestaltningsuppdraget ”Den inre världsutställningen” av Åsa Jungnelius är en central del. Åsa Jungnelius tar avstamp i den konst- och industriutställning som 1906 anordnades i samma område och låter sina nedslag ta formen av paviljonger på Södra kajen. I dagarna kommer Paviljong #3: Portal på plats, en skulptur precis invid Varvsbron.

NCC tillsammans med underentreprenörer har genomfört byggnationen. Varvsparken, bryggor och bad är gestaltade av Nyréns arkitekter och Varvsbron är gestaltad av Lokal XXX arkitekter.