Kulturen lyser upp i mörkret

Publicerad

Bild: Affischen för Kulturnatten 2023 Foto: Norrköpings kommun

Kulturnatten äger i år rum mellan fredag den 29 september och söndag den 1 oktober. Det kommer bli tre dagar fyllda med kultur i hjärtat av Norrköping där människor i olika åldrar, från olika samhällsskikt, med olika ursprung och intressen rör sig i staden som formligen lyser upp av kreativitet. Besökaren vet aldrig vad den kommer att få vara med om, men den kommer att bli inspirerad. Det är tankar som årets konstnär för kulturnattsaffischen, Ola Niklasson, har om Kulturnatten.

Kulturnatten blandar och fyller staden med professionella och amatörer, hårdrock och symfoniorkestrar, tango och streetdance.

– I min bild som jag kallar för Nattvandraren blir kulturen det som lyser upp i mörkret. Oavsett var ficklampan riktas så dyker det upp något nytt. Det är bara att vandra och se vad som hamnar i dess sken just detta år, säger konstnär Ola Niklasson.

Ola Niklasson är konstnär, illustratör samt lärare i konst och design vid De Geergymnasiet i Norrköping. Han tillhör konstnärsgruppen blandArt som håller till i Söderköping och har främst gjort sig känd för sin återbrukskonst. Under namnet Ola_Art ger han tavlor och föremål från loppisar nytt innehåll med mycket humor. Han har under de senaste åren bland annat deltagit på Liljevalchs vårsalong, målat live i Musikhjälpen och visats i SVT:s Antikmagasinet. Man kan även se flera av Olas mural- och streetartmålningar runt om i Norrköping och Söderköping.

Som vanligt kommer årets kulturnattsaffisch att vara gratis att hämta på Norrköpings stadsbibliotek, Kontaktcenter, Norrköpings stadsmuseum, Norrköpings konstmuseum och Arbetets museum.

Under Kulturnatten kommer Ola Niklasson att finnas på plats på Norrköpings stadsmuseum för att ställa ut egna alster och signera affischer och vykort.

Här finns mer information om Kulturnatten