Världsunik flygning sätter Norrköping i framkant

Foto: ATV Airborne Sensing GmbH/Google Maps

Inom de närmsta veckorna kommer en världsunik flygning äga rum över Norrköping. Flygningen, som är en del av Norrköping Science Parks Aero EDIH-projekt, kommer med hjälp av högteknologiska kameror samla in unik data. Den insamlade datan kommer kunna användas för att skapa en digital kopia av Norrköping stad.

Genom kameror som mäter värme och ljusvåglängder, monterade på flygplanet, kommer detaljerad information om stadens sammansättning, inklusive grönområden, trädtyper och infrastruktur, att samlas in i ett dataset.

– Datasetet anses vara unikt globalt och förväntas placera Norrköping i framkant när det gäller att skapa digitala tvillingar. Flygningen över Norrköping kommer att spela en avgörande roll i insamlingen av värdefull stads- och miljörelaterad data, säger Erik Telldén, forskare vid Linköpings universitet och expert på digitala tvillingar av städer.

Den insamlade datan kommer att vara publikt tillgänglig genom Visual Sweden-plattformen, något som kommer gynna forskare, företag och kommuner som är intresserade av att skapa sina egna digitala tvillingar. Den digitala tvillingen kan vidare användas för att stödja utvecklingen av autonoma flyg- och transportsystem och kommer också att användas i miljöändamål för att skapa mer hållbara och klimatanpassade städer.

– Jag bedömer det som helt unikt, jag har aldrig sett något liknande dataset i hela världen, åtminstone inte i Europa, säger Erik Telldén.

Flygningen, som är planerad att äga rum sen juli eller tidig augusti, kommer att täcka en yta på 100 km/m² av Norrköping med omnejd. Det specialbyggda flygplanet från Italien kommer att genomföra tre flygningar under olika tidpunkter på dagen för att fånga olika termisk data. Efter flygningen kommer den insamlade datan också att användas för att träna AI-algoritmer, vilket möjliggör för ännu bättre framtida flygningar.

Om Aero EDIH & Norrköping Science Park
Aero EDIH är en europeisk digital innovationshubb (EDIH) inom framtidens flyg och flygsystem. Målet är att bygga en plattform för att förstå, experimentera med och tillämpa digital teknologi såsom AI, cybersäkerhet, HPC, 5G, IoT och visualisering inom morgondagens flyg. Aero EDIH ger olika verksamheter tillgång till testanläggningar, utbildning och investerarnätverk, med syfte att skapa tillväxt och ökad konkurrenskraft bland företagen. Aero EDIH är baserat i Norrköping och koordineras av Norrköping Science Park (NOSP) tillsammans med projektpartnerna Independent Business Group, Linköpings universitet och RISE. Läs mer på: https://www.nosp.se/projekt/edih-aviation-aerospace/