Bristen på familjehem fick Matilda att tappa hoppet

Publicerad

Matilda Backman börjar med att säga att hon alltid är öppen och pratar om att hon har varit familjehemsplacerad. Hon vill ha bort stigmat. Sedan börjar hon berätta om den snåriga vägen som ledde fram till en ny mamma och en trygg Matilda.

Foto på Matilda Backman

Matilda berättar öppet om sin uppväxt i familjehem.

Matilda kallar kvinnan som tog emot henne i sitt hem för mamma. Sin biologiska mamma kallar hon biologiska mamman. De har ingen kontakt idag.

– Jag hade inte suttit här om det inte vore för henne. Jag förlorade min pappa tidigt och det kändes som att min biologiska mamma inte ville ha mig, säger Matilda.

Uppfattades som "problembarn"

Att Matilda skulle flytta till ett familjehem i mellanstadiet var hennes biologiska mamma och socialtjänsten överens om. Men att Matilda inte ville flytta tillbaka skapade problem för henne.

– Jag var hela tiden rädd för att min biologiska mamma skulle kunna ”ta tillbaka” mig. Jag hade flera olika socialsekreterare, det var jobbigt att hela tiden behöva upprepa allt från början. De såg mig nog som ett ”problembarn”, men det var jag ju egentligen inte. Jag hade starka känslor och visste vad jag ville, förklarar Matilda.

Under sin uppväxt fick Matilda ta hand om sig själv. Hon skötte skolan bra, hade vänner och idrottade. Ett tag hade hon en kontaktfamilj, en familj som hon fick bo hos någon helg i månaden.

– Där fick jag vara ett vanligt barn! Jag fick pyssla, cykla, springa i skogen och sånt. Jag förstod att man kunde få ha det bra, och det var viktigt för att jag skulle orka med allt.

Fick flytta till familjehem

Det var nära att Matilda hamnade på ett HVB-hem för att det inte fanns några tillgängliga familjehem. Matilda var övertygad om att HVB-hem skulle vara slutet för henne.

– Jag såg framför mig hur jag skulle hamna snett på riktigt och inte bli äldre än 20, säger Matilda.

Men så dök hon upp, hon som skulle bli Matildas nya mamma. Matilda fick flytta dit, och till en början gick det bra.

– Vi hade väl en smekmånad, men sen kom en tuffare period. Hon gjorde det klart att här var det en vuxen som bestämmer, att i en familj så bryr man sig om varandra, är trevliga och respekterar varandra. Och så att man älskar varandra, berättar Matilda.

Blev starkare

Det blev starten på ett nytt kapitel i Matildas liv. Hon kände sig trygg och många känslor kom ikapp. Hennes nya mamma lyssnade och stöttade, hjälpte henne att sätta ord på känslorna och förstod vad hon behövde. En styrka byggdes upp, och den räckte hela vägen till att säga upp kontakten med hennes biologiska mamma.

– Min socialsekreterare stod bakom mig. Jag fick en ny behandlingsplan där målet var att klara skolan med mera. Att jag vartefter skulle flytta hem igen ströks. Tillsammans med min socialsekreterare fick jag träffa min biologiska mamma och säga att jag inte ville ha kontakt med henne mer, berättar Matilda.

Matilda beskriver sin nuvarande mamma som stark och trygg, men att hon också fick stöd från sin familjehemssekreterare för att hantera hela situationen på ett bra sätt.

– Nu har hon tre familjehemsbarn och ett biologiskt utan att göra någon skillnad på oss. Vi bor alla nära varandra och ses hela tiden, berättar Matilda och lyser upp i ett leende.