Föreningslivet bjuds in till dialog om drift av kommunala bastubad

Publicerad
Bastun vid Glottern.

Bastun vid Glottern.

Norrköpings kommun äger bastubad i anslutning till sjön Glottern och i Inre hamnen. Glotternbastun drivs i dag av Norrköpings kommun medan den alldeles nybyggda i Inre hamnen ännu inte öppnats för allmänheten. Nu inleds ett arbete för att förändra driftsformen tillsammans med extern aktör.

Borgerlig samverkan är tydliga i sitt politiska program att man vill minska den kommunala konkurrensen och att föreningslivet är en viktig samarbetspartner. Som ett led i dessa ambitioner inleds nu ett arbete för att förändra driftsformen för bastun vid Glottern och för att öppna Inre hamnens bastubad tillsammans med extern aktör.

– Vi vet att bastun vid Glottern är uppskattad och välbesökt. Samtidigt är det inte en kommunal kärnuppgift att tillhandahålla detta, därför går vi nu in ett skarpt läge för att hitta andra former för bastuns fortlevnad. Inre hamnen har också en ny och fräsch bastu som säkert många Norrköpingsbor längtar att få njuta av. Den ska också ingå i det uppdrag vi nu ger till tjänstemannaorganisationen – att ta fram förslag för hur i första hand föreningslivet kan ansvara för dessa anläggningar, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Norrköpings kommun bjuder nu in intresserade föreningar och även företagare för att få veta vilka förutsättningar och idéer det finns för att utveckla möjligheterna kopplade till bastubad i Norrköpings kommun. Tanken är att först lyssna för att sedan formulera förslag utifrån vad som framkommer i dialogerna.

– Jag uppmanar föreningar som kan tänka sig att ta ansvar för detta och som säkert har nya idéer hur vi kan få ut mer av dessa anläggningar att höra av sig till Norrköpings kommun. Företagare är också välkomna men vårt första-hands alternativ är att detta ska vara en samverkan med civilsamhället genom en eller flera föreningar. Vår ambition att träffa intresserade under september månad för att sedan kunna ta nästa steg i närtid, säger Sophia Jarl.

Är ni intresserade?

Föreningar som vill veta mer är välkomna att kontakta Norrköpings kommun via mejl på kommunalradsenheten@norrkoping.se