Hageby biblioteks familjesatsning "Läskul!" på plats i Marielund

Publicerad

I våras presenterade Hageby bibliotek familjesatsningen "Läskul!" för barn och familjer i Navestad. De populära träffarna fortsätter även under hösten i Marielund.

Illustration: Malin Wallander

Illustration: Malin Wallander

Sedan februari 2023 har Hageby biliotek och Svenska kyrkan anordnat lästräffar där barn och deras familjer får ta del av dramatiserade högläsningsstunder, sång och konstnärliga workshops. Initiativet, som går under namnet "Läskul!", har hittills anordnats varje tisdag i Navestad och kommer numera även anordnas på onsdagar klockan 16.30–18.30 i Marielund. Läskul! i Marielund arrangeras av Norrköpings stadsbibliotek i samarbete med Hyresbostäder. Alla är välkomna till de kostnadsfria lästräffarna där barnen delas in i två olika grupper baserat på ålder.

– Läskulträffarna är för barn från 6 år och passar såväl vana som ovana läsare och det är inget hinder om man har begränsade kunskaper i svenska. Träffarna är till för både flerspråkiga och enspråkiga familjer och i den mån det är möjligt försöker vi erbjuda utlån av böckerna på flera språk. Vi är noga med att ha ett varierat utbud av böcker och författare av hög kvalitet. Förhoppningen är ju så klart att läsintresset fördjupas även utanför träffarna, säger Lina-Lotta David, verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek.

För de yngsta barnen mellan 1–5 år erbjuds istället initiativet "Bokstart" som sedan 2019 drivits i ett samarbete mellan Götabiblioteken och Barnavårdscentralerna. Förhoppningen är att satsningen ska inspirera barnen till läsning från en tidig ålder och ge föräldrarna tips på hur de bäst kan främja läslusten.

– Vi är väldigt glada över att se hur snabbt den här satsningen spridit sig och hur populär den är. Nyckeln till det stora genomslaget är kanske att träffarna är så roliga och att de fokuserar på den lustfyllda läsningen för sin egen skull, säger Lina-Lotta David.

När: Onsdagar med start 30 augusti.
Tid: Klockan 16.30–18.30.
Plats: Hyresbostäders lokal i Marielund, Bergslagsgatan 12.

Läs mer om Hageby bibliotek på Götabibliotekens webbplats