Frågor och svar med anledning av branden

Tidigt på morgonen, söndag den 3 september, utbröt en brand i ett flerfamiljshus efter en misstänkt detonation i centrala Norrköping. Omkring 150 personer fick evakueras och några personer fick också föras till sjukhus. Ingen blev dock allvarligt skadad. Nedan följer frågor och svar om bland annat kommunens arbete i samband med händelsen.

Viktig information

Under måndagen den 11 septeber hölls det sista informationsmötet för de drabbade i lokalen vid Matteuskyrkan.
För frågor hänvisas nu till Kontaktcenter på 011-15 00 00. De kan hjälpa till med kontaktuppgifter när det gäller frågor om till exempel ekonomiskt bistånd.

Polisen har fått in ett antal nycklar som saknar ägare. Nycklarna finns att hämta i nattreceptionen i Polishuset på Stockholmsvägen.

Frågor och svar

Jag har hemtjänst, hur får jag hjälp nu?
Du måste själv kontakta hemtjänsten och uppge din tillfälliga adress. På vardagar mellan klockan 07.30 och 16.00 vänder du dig till din ordinarie hemtjänst. Är du osäker på vilken det är kan du ringa Kontaktcenter
(011-15 00 00). Uppge vilken adress du är skriven på, så kopplar de dig rätt.
Helgdagar samt mellan klockan 16.00 och 07.30 ringer du 011-15 39 68.

Vem jag kan kontakta för att ventilera min oro?

  • Kommunens och Svenska kyrkans krisstöd är aktiverat och finns på plats i Matteuskyrkans samlingslokaler under öppettid. På plats finns också personal från ekonomiskt bistånd.
  • Svenska kyrkans sjukhuspräster Per-Olof Engström och Leena-Kaisa Wassberg nås på telefonnummer 011-24 11 35/011-24 11 06 under kontorstid.
  • Socialjouren finns tillgänglig fram till midnatt på telefonnummer
    011-15 22 83. Efter det kan du som behöver någon att prata med ringa till SOS på telefonnummer 113 13.

Jag har en lägenhet som står tom just nu, hur gör jag för att låna ut den?Kontakta hyresvärden Gustafssons bostäder. Enklast når du dem på info@gustafssonsbostader.se Ring dem annars på 011-18 12 62.

Hjälper kommunen till med evakueringsbostäder?
Att säkerställa boende för de drabbade som evakuerats från sina bostäder är i första hand fastighetsbolagets ansvar. Flera lokala fastighetsbolag har erbjudit det drabbade fastighetsbolaget hjälp med evakueringslägenheter. Norrköpings kommun finns dock tillgängliga för dialog kring detta för att säkerställa att ingen står utan bostad.

Kan jag hämta viktiga tillhörigheter i min lägenhet?
Har man viktiga tillhörigheter som behöver hämtas ska man ta kontakt med hyresvärden Gustafssons bostäder. De nås enklast på info@gustafssonsbostader.se Ring dem annars på 011-18 12 62.

Vad händer med min post/dagstidning?
Eventuell post går till Postnords terminal på Norra promenaden 86 där man kan hämta den. Ta med ID-handling.
NTM har pausat sin utdelning av dagstidningar till de drabbade adresserna.

Vart ska jag vända mig med mina försäkringsfrågor?
Drabbade uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag.

Kan jag lämna kläder eller andra saker till de drabbade?

  • Kamratstödet Själ och Hjärta Norrköping, som ligger på Trädgårdsgatan 39, meddelar att de tar emot gåvor till de drabbade. Där finns kläder att hämta för de som har drabbats.

Hur hanterar kommunen det som har hänt?
Om våra verksamheter drabbas på något sätt till följd av brand eller andra händelser, hanteras detta alltid skyndsamt vad gäller eventuellt krisarbete samt stöd.