Snart får du välja engångs- eller flergångsförpackning när du köper take away

Publicerad

Från 1 januari 2024 kommer du som köper dryck eller snabbmat kunna välja om du vill få din mat i återanvändbara muggar och matlådor eller i engångsförpackning.

Syftet är att minska förbrukningen av muggar och matlådor som är av engångsplast. Målet är att användningen av engångsplastprodukter ska ha minskat med 50 procent i Sverige till år 2026 jämfört med 2022. Kraven gäller verksamheter som serverar minst 150 engångsmuggar och engångsmatlådor per dag eller fler.

Snabbmat som serveras i en engångsmugg eller engångsmatlåda som bara består av papper eller kartong omfattas inte av kraven. Om pappersmuggen däremot har behandlats kemiskt, till exempel med en plasthinna på insidan , så räknas förpackningen som engångsplast.

Ändrade regler stegvis

Från om med 1 januari 2024 gäller reglerna de som serverar mer än 150 engångsmuggar och engångsmatlådor per dag. 1 januari 2026 sänks gränsen till de som serverar 75 engångsmuggar och matlådor per dag

Mer information

Läs mer om förändringarna gällande återanvändbara matlådor och muggar på Naturvårdsverkets hemsida, Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor.