Bra sommar för besöksnäringen i Norrköping

Publicerad

Bild: Arbetets museum Foto: Alvi Bashford Amnéus

Arbetets museum slog rekord i antal besök under sommaren. Totalt kom 56 000 besökare till museet och juli månad var den bästa sedan Arbetets museum öppnade 1991. Även Norrköpings Stadsmuseum, Visualiseringscenter C och Norrköpings Konstmuseum har haft många besök i sommar, liksom den tillfälliga utställningen Jurassic World by Brickman, dinosaurier i lego, som lockade 35 000 besökare. 

– Det är fantastiskt roligt att se att den regniga sommaren har inneburit besöksrekord för våra inomhus-attraktioner. Det har också varit väldigt positivt att vi har haft en tillfällig utställning i form av Jurassic som komplement till våra permanenta reseanledningar. Vi har ett starkt och brett turistiskt utbud, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare i Norrköpings kommun.

– Det har verkligen varit en höjdarsommar med rekordmånga besökare! Vi är både glada och stolta över att så många valde att komma till Arbetets museum. Vädret har såklart spelat roll, men också att vi har haft bra utställningar, exempelvis har det varit ett stort intresse för UFO Norrköping, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.

Även om sommaren 2023 var positiv för besöksnäringen i Norrköping, så minskade antalet kommersiella gästnätter något. Däremot ökade antalet utländska gäster. Det visar siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån, som släpptes under veckan.

– SCB:s siffror visar på en marginell nedgång under sommarmånaderna juni, juli och augusti jämfört med 2022.  Anledningen till minskningen av gästnätter i år hänger dels ihop med vädret, men det handlar också om att svenskarna har mindre i plånböckerna på grund av lågkonjunkturen. Vi ska också vara medvetna om att vi utgår från väldigt höga siffror förra året, säger Christina Leinonen.

– Vi är mycket nöjda med sommaren och har märkt att många besökare stannar längre än tidigare och tar del av vad Norrköping har att erbjuda.  Det är både barnfamiljer och vuxna utan barn som har besökt oss i sommar.  Det är också roligt att se att våra utländska gäster har kommit tillbaka, säger Maria Önander, hotelldirektör på Elite Grand Hotell.

Kolmårdens djurpark är liksom tidigare år en viktig faktor när det gäller de positiva siffrorna för besöksnäringen i Norrköping. Naturen och skärgården i kommunen fortsätter också att locka besökare precis som evenemang.

– Hugo Parkfestival, konsert med Eldkvarn, Augustifesten och Fotbollsfesten har lockat många besökare och bidragit till en positiv sommar i Norrköping. Det ser lovande ut inför vårt framtida arbete med besöksnäringen, säger Alex Nejdemo, nytillträdd ordförande för det återuppstartade bolaget Upplev Norrköping.

– Nu ser vi fram emot hösten med en fullspäckad oktobermånad. Redan nu i helgen 7-8 oktober startar Halloween på Kolmården. Under höstlovet bjuds det på körsång i Norrköping när European Choir Games kommer hit med många internationella besökare, säger Christina Leinonen.

Fakta gästnätter Norrköpings kommun:

Gästnätter juni–augusti 2023

Totalt antal gästnätter var 227 132 som är en marginell minskning mot 2022, då siffran var 232 269.
25 121 av gästnätterna var utländska, vilket är en ökning med 7.9 procent jämfört med 2022.

Gästnätter januari–augusti 2023

Totalt antal gästnätter 411 773 som är en marginell minskning mot 2022, då siffran var 415 006.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.

Här finns mer information kring inkvarteringsstatistik