Gemenskap och historiska tillbakablickar under Hagadagen

Publicerad

Den 12 oktober mellan klockan 10 och 15 genomfördes en dag fylld med aktiviteter för de boende i bostadsområdet Haga. Många deltog. Lokalen var fullsatt när livebandet Haga 49:ers spelade.

Willy Forsström gav återblickar från spårvägens framväxt i Hagaområdet.

Willy Forsström gav återblickar från spårvägens framväxt i Hagaområdet.

Ett hundratal besökare kom till samlingssalen på Norralundsgatan 7 i Haga för att delta i Hagadagens aktiviteter.

− Hagadagen blev precis så lyckad som jag hade hoppats på, säger Lars Ahlin, som har varit med och arrangerat dagen. Lars Ahlin är verksamhetsutvecklare inom kultur vid vård- och omsorgskontoret.

På programmet fanns bland annat en föreläsning om spårvägens framväxt i Haga, tipspromenad, uppträdande av Hagaskolans sångkör, boliviansk dans, loppis och livemusik med Haga 49:ers. Och så bjöds det på fika. På plats fanns också representanter från bland annat bibliotek och kyrka.

Tomas Tekmen och Patrik Palm invigde Hagadagen.

Tomas Tekmen och Patrik Palm invigde Hagadagen.

Hagadagen inleddes av Patrik Palm, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, och Tomas Tekmen, ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden. De gav historiska bakåtblickar och berättade med stolthet hur Haga växt fram till det bostadsområde det är idag.

Willy Forsström, från Spårvägsmuseet, fortsatte att ge besökarna minnen från förr när han visade gamla bilder från Haga och talade om spårvägens framväxt i området. Han berättade att den allra första spårvägen i Norrköping, som gick till Haga, invigdes 1931.

Arrangören Lars Ahlin var märkbart nöjd med Hagadagen.

Arrangören Lars Ahlin var märkbart nöjd med Hagadagen.

Syftet med Hagadagen var att hylla områdes rika historia. Lars Ahlin förklarar att Hagadagen även handlade om att känna gemenskap och trygghet. Att komma närmare varandra. Men också att känna stolthet över bostadsområdet Haga.

− Jag är jättenöjd med att det kom så många och jag tror att det är flera som har hittat nya vänner här idag. Hagadagen är en bra grogrund för de äldre och andra boende att trivas ännu bättre i Haga. Vi behöver fler sådana här event där vi strålar samman, säger Lars Ahlin.

De tre orden gemenskap, historia och glädje får sammanfatta den lyckade Hagadagen.