Höstlovet bjuder på film, spökvandring – och mycket mer

Publicerad
Flicka som kramar om en pumpa.

Foto: Mostphotos

Snart är det dags för höstlov och det finns en uppsjö aktiviteter och evenemang att ta del av – de flesta helt gratis.

Lördag den 28 oktober rullas röda mattan ut för att välkomna publiken till den veckolånga filmfestivalen Watch A Movie på Cnema. Nelly Rapp – Dödens spegel inviger och filmens regissör Johan Rosell är på plats. Watch A Movie arrangeras av barn och unga mellan 10 och 15 år tillsammans med personal på Cnema. Många av filmerna har fri entré och det kommer också att vara olika kringaktiviteter, som FilmJam – en tävling som går ut på att skapa film.

– Det är kul att se det sprudlande engagemanget. Vi har många att tacka för det rika utbudet som erbjuds nu under novemberlovet. Det är viktigt att det finns något roligt för alla att göra. Barn och unga ska vi satsa på – de är vår framtid, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

Fritidsgårdarna har ett brett utbud under veckan. Råssla fritidsgård i Krokek vill exempelvis bjuda högstadieelever från andra fritidsgårdar på spänning under en spökvandring vid Ödekyrkan. Frinavet i Navestad erbjuder bland annat motionsloppet Spökruset och evenemanget "Koll på lagen" med samtal och pizzamys.

– Vi hoppas locka många unga till alla våra fritidsgårdar. Det är viktigare än någonsin att vi kan erbjuda en mötesplats där vi har roligt och känner oss trygga, säger Pia Molin, fritidsgårdschef.

Här är ett axplock av andra aktiviteter och evenemang som Norrköpings kommun är arrangör för eller medfinansierar:

  • På biblioteken blir det olika spök-aktiviteter som besök och workshops av mysrysförfattarna Katarina Genar och Jonna Björnstjerna samt bilderboksbio för de yngre barnen. På stadsbiblioteket kan man göra halloween-pumpor och för de äldre visas skräck-klassikern Halloween.
  • På Norrköpings Konstmuseum blandas kreativitet med magi och lite ryslighet. Det blir barnteater, cirkusföreställning med workshop och chans att skapa. Ateljén har också pop-up i Vilbergen och Skärblacka.
  • Norrköpings Stadsmuseum erbjuder allt från Norrköpingshistoria, familjevandring med sagor och sägner – till upptäcktsfärd med busiga Bäversälen.
  • På Arbetets museum kan du bland annat uppleva mysterier i UFO Norrköping. Gillar du att bli skrämd kan du mot en avgift delta i Zombienatt.
  • Fotbollssugna kan bege sig till Klockaretorpet där Jaguar FF riktar sig till olika målgrupper under veckan, som avslutas med fotbolls-disco. För elever i Hageby, Navestad och Marielund anordnas Bolliscup.
  • Visualiseringscenter C erbjuder domföreställningar, guidningar och workshops. Det finns också möjlighet att testa att programmera en robot eller bygga en egen rymdbas.
  • Kulturkvarteret Hallarna har barnfestival med dans, magi, cirkus och workshops.

Läs mer om alla aktiviteter under höstlovet, även näringslivets, på Visit Norrköpings webbplats