Ligna Energy vinnare av Norrköping Tech Award

Publicerad

Bild: Peter Ringstad, vd, Ligna Energy Foto: Alfred Rombo, Play

Igår, torsdagen den 9 november, utsågs vinnaren av Norrköping Tech Award. Priset gick till Ligna Energy, banbrytare inom hållbara energilagringslösningar.

Norrköping Tech Award är ett nyinstiftat pris som Norrköping Science Park står bakom tillsammans med Norrköpingsteknikföretagen Stadium, Holmen, HiQ, Voyado, Optiplan, Interspectral och Gaia.

Norrköping Tech Award delas ut till en organisation vars lösning kombinerar teknikdjup med en positiv inverkan på samhället. Syftet med priset är att hylla teknikprestationer i Norrköping som gör skillnad. Över tid ska initiativet bidra till att profilera Norrköping som en attraktiv miljö för teknisk talang, inspirera andra att driva egna innovationer och inte minst vara stolta över att bo och verka i staden.

I juryn som utsåg prisets första vinnare satt Peter Dahlén, teknisk direktör på Holmen Paper; Isabelle Hachette, vd på Interspectral; Catharina Sandberg, vd på LEAD; Lisa Lindgren, vd på Visualiseringscenter C; Martin Rantzer, prefekt för Institutionen för teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet och Jonas Nilson, vd på Norrköping Science Park.

Så här löd motiveringen:
"Världen över ökar användningen av uppkopplade sensorer. Med hållbara material och innovativa produktionsmetoder möjliggör er teknik en grön digital omställning och eliminerar behovet av batteribyte. Samtidigt ger ni naturens avfallsströmmar ett nytt syfte. Ligna Energy är en Tech Changemaker inom hållbar energiomställning, med säkerhet för både människa och miljö i fokus."

– Vi är otroligt stolta över att tilldela årets Norrköping Tech Award till Ligna Energy. Ligna är ett lysande exempel på en Tech Changemaker, någon som använder teknikens potential för att skapa en bättre värld. Deras närvaro och arbete i Norrköping är en källa till stolthet och inspiration för hela vår stad, säger Jonas Nilson, vd för Norrköping Science Park.

Prisutdelningen ägde rum den 9 november som avslutning på East Sweden Innovation Day i Flygeln i Norrköping. Under ceremonin fick Ligna ta emot en unik 3D-fräst trästatyett, formgiven av den lokala talangen Disa Bennich och tillverkad av Stjärnorps Bygg. Statyetten är inspirerad av naturen och bikupor som också symboliserar byggstenar inom teknik och innovation.