Vinnarna av novelltävlingen om Framtidens Äldreboende

Publicerad

Hur kommer en dag på ett äldreboende att se sig om tjugo år, närmare bestämt fredagen den 4:e september 2043? Det var frågan som ledde till starten av en novelltävling med berättelser från det framtida scenariot.

Novelltävlingen väckte intresse och sammanlagt skickades 80 noveller in, främst från Östergötland men även från andra delar av Sverige. Bland deltagarna återfinns studenter, skrivintresserade, pensionärer, anhöriga och personal på äldreboenden.

Tre vinnare har nu utsetts och deras verk har publicerats i tidningen Folkbladet. Tidningen kommer även att dela med sig av ytterligare noveller under kommande helger.

Vi vill tacka alla som har bidragit till denna spännande tävling och ser fram emot att dela dessa noveller med er.

Jury

Novellerna bedömdes anonymt av en jury som bestod av:

  • Erika Rockborn distriktsläkare och författare
  • Margareta ”Metta” Nordin pensionär och bokslukare
  • Magdalena Jones specialistsjuksköterska med inriktning äldre
  • Pia Georgsson Asp, ordförande i Norrköpings demensförening
  • Ingela Karlsson, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek, med inriktning äldre

De vinnande bidragen

Inger Hansson – Mitt nya hem Pdf, 228.4 kB.

Denna novell är en finstämd berättelse med ett vackert språk. Den är fylld av klokskap och livserfarenhet och knyter ihop nutid och framtid på ett elegant sätt.

Kjell Emilas Jansson – Prasslande egyptiska lakan Pdf, 415.7 kB.

Denna novell bjuder på mycket fantasi. Målande, ibland rent av poetiska beskrivningar varvas med underfundig humor. Framtidens teknik går som en röd tråd genom berättelsen, den både irriterar och underlättar. Men inget slår mänsklig värme.

Alva Altgård – Hemnyckeln Pdf, 391.9 kB.

Denna novell är symbolisk och varm. Inger en känsla av förväntan och framtidshopp . Det här äldreboendet är verkligen ingen slutstation utan början på ett nytt kapitel i livet.