Återbruk i många former under Globala veckorna

Publicerad

Återbruk – att ge både saker och människor en andra chans. Det är årets tema för Globala veckorna som pågår 18–25 november. Det bjuds på en blandning av inspirerande aktiviteter, bland annat utses Årets miljöföretag.

– Vi vidgar begreppet och kommer inte bara att ha fokus på hur vi kan ge saker en andra chans, utan även människor. Vi har landat i ett brett program och jag tror och hoppas att det finns något för alla. Vi måste tänka på våra beteendemönster för att skapa en hållbar värld och här finns det mycket inspiration att hämta, säger Karin Faxér, miljöstrateg på ekologisk hållbarhet, samhällsbyggnadskontoret.

Globala veckorna invigs med en återbruksdag på Arbetets museum med barnteater, musik med Matilda Grün samt workshop och föreläsning med modedesignern Bea Szenfeld. De följande dagarna blir det en rad olika aktiviteter på olika platser i Norrköping. Föreställningar och föreläsningar blandas med studiecirklar för den som vill lära sig att laga sina saker eller använda dem på ett nytt sätt.

Onsdag den 22 november blir det miljöprisutdelning till Årets miljöföretag, i samband med det föreläser bland andra Elin Bergman, känd som Circular queen of Sweden. Tidigare samma dag berättar Rimon Hanna om hur han tagit sig från missbruk till ett liv med arbete och familj.

– Globala veckorna märks av även på andra sätt inom kommunen, som i skolan och äldreomsorgen där klimatsmart mat serveras och det blir mer arbete kring matsvinn, säger Karin Faxér.

Bakom Globala veckorna står Norrköpings kommun i samarbete med Arbetets museum, Studieförbundet Sensus, Studiefrämjandet, Hyresbostäder i Norrköping, Cnema och lokala aktörer i Norrköping. I år ligger fokus på Agenda 2030:s globala mål 12: Hållbar konsumtion och produktion. Syftet med Globala veckorna är att lyfta Agenda 2030 och de globala målen och inspirera till ett ökat engagemang och visa på hur vi alla kan bidra till en mer hållbar värld.

– Alla kan inte göra allt, men alla kan bidra med något, säger Karin Faxér.

Klicka här för att ta del av det digitala programmet