Årets Fem i tolv-pris går till Idrott Utan Gränser

Publicerad

Kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkaskiira Wik (M) och Admir Lukacevic, Idrott utan gränser. Foto: Norrköpings kommun

Idag, tisdag den 5 december, presenterades vinnaren av årets Fem i tolv-pris som delas ut till pristagare för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet. I år går priset till Idrott utan gränser. Priset överlämnades i Portalens lokaler i Navestad av kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M).

– Det känns mycket bra att dela ut priset till Idrott utan gränser som fyller en mycket viktig funktion för elever och ungdomar som inte har möjlighet att delta i idrottsverksamhet utanför skolan på grund av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. De är en viktig länk mellan föreningslivet och dessa unga och väl förtjänta priset, säger Anna Sotkasiira Wik (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Motiveringen lyder:
Idrott Utan Gränsers metod bygger på att se, berömma och bekräfta varje barn, så att de vågar delta aktivt, vågar misslyckas, vågar skapa sociala relationer och vågar säga nej. Idrott Utan Gränsers ledare är trovärdiga förebilder för barnen och bygger starka relationer till barnen. De har ofta en liknande bakgrund som barnen och har lyckats inom sin idrott. Genom rörelse, engagemang och delaktighet i föreningslivet kan IUG bidra till känslan av tillhörighet, vilket är viktigt utifrån rådande samhällsutveckling bland unga.