Låt vattenfallet tändas när du passerar

Publicerad

Vatten i rörelse och färgstark belysning – vattenfallet i Norrköpings industrilandskap är en upplevelse. Nu har lamporna uppgraderats och lyser ännu starkare i decembermörkret – och nu du kan själv trycka igång det om det inte redan lyser!

Vattenfallet i industrilandskapet som är färgstarkt belyst kvällstid

Ny belysning gör vattenfallet extra färgstarkt - och nu kan du själv trycka igång ljusspelet när du passerar.

Vattenfallet nära Strykbrädan och Bomullsspinneriet har blivit en symbol för Norrköping. Ett givet nav i industrilandskapet och en spektakulär vy för Norrköpingsbor och besökare. Dessutom flitigt fotograferat och en plats många besökare och invånare stannar till på, sommar som vinter.

Vattenfallet har sedan tjugo år tillbaka varit ljussatt och skapat stämning vintertid med sina olika ljusspel. De gamla lamporna har nått sin tekniska livslängd och har nu bytts ut mot modern led-teknik.

  • Det är samma antal lampor som tidigare, men den nya tekniken öppnar upp nya möjligheter för färgsättning. Under julperioden kommer till exempel ljusspelet att gå i rött , säger Gustav Flodén, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret.

Ljusspelet tänds automatiskt varje hel- och halvtimme från skymning till klockan 21. Ljusslpelet är sex minuter långt och nu kan du som stannar till trycka igång ljusspelet på plats om det inte är tänt. Det är en ny funktion som driftsätts i samband med teknikskiftet.

Belyst gångstråk i trumman

Förutom vattenfallet får också gångpassagen i den närliggande trumman ny effektfull belysning. Den är ett populärt gångstråk längs med Bomullsspinneriet och den givna utsiktsplatsen för vattenfallet.

  • Sammantaget hoppas vi det blir en fin ljus-upplevelse för alla som besöker platsen. Industrilandskapet är vi stolta över och det ska vi presentera på bästa möjliga sätt, säger Gustav Flodén.

Under perioden 1 december till 14 januari skapar Light festival och Stad i ljus julstämning på en rad olika platser i Norrköping. Belysningen av vattenfallet är redan i full drift, lite längre fram i december kommer Stad i ljus att tända upp Inre hamnen också.

kvällsbild med ljussatt tunnel med utsikt över vattenfallet i industrilandskapet

Gångpassagen i den närliggande trumman får också ny effektfull belysning. Den är ett populärt gångstråk längs med Bomullsspinneriet och den givna utsiktsplatsen för vattenfallet.