Invigning av Visual Crime Scene – en interaktiv utställning

Publicerad

Bild: Nils Folker

Idag den 7 december invigs den interaktiva utställningen Visual Crime Scene på Visualiseringscenter C, som visar hur nya tekniska metoder kan användas för att upptäcka och utreda brott.

Kriminalteknik har genom historien handlat om att säkra spår som exempelvis fotspår, blodfläckar, fingeravtryck och DNA. Digitaliseringen har dock skapat en helt ny spelplan för kriminell verksamhet, och den nya tekniken som växer fram från internet och AI ger också möjligheter för nya former av cyberbrottslighet. Framtida analysverktyg för brottsutredningar handlar om spelteknik, bildanalys och visualiseringstekniker.

Genom att föra samman forskare, allmänhet, teknikföretag, polis och myndigheter kan bättre och mer proaktiva metoder utvecklas för att upptäcka och utreda brott.

– Teknik kan exempelvis hjälpa oss undersöka händelser och kriminell aktivitet genom att samla in och analysera stora datamängder med hjälp av AI och mönsterigenkänning. Det kan dessutom handla om att använda visualisering för att ta med brottsplatsen tillbaka till labbet, säger Lisa Lindgren, vd för Norrköping Visualisering AB vid Visualiseringscenter C.