Nyårstalet av kommunfullmäktiges ordförande

Publicerad

Nyårspromenaden 2023 avslutades på Tyska Torget med nyårstal av kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik. Här kan du läsa talet igen.

Nyårstal 2023 av kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M), i samband med nyårsfirandet på Tyska torget.

God afton alla nyårsfirare!

Så här i nyårstider är det brukligt att summera året som gått och samtidigt se framåt med förhoppning om nya och bättre tider.

Jag heter Anna Sotkasiira Wik och är kommunfullmäktiges ordförande, det vill säga, Norrköpings borgmästare. När jag summerar 2023 kan jag konstatera att året har varit turbulent med en hel del ledsamma och våldsamma händelser men vi får inte glömma bort att det även funnits ljusglimtar.

Vi kan konstatera att brottsligheten, och då speciellt gängkriminaliteten, har ökat under året och fler än någonsin har drabbats, skadats eller dödats av våldet. Otryggheten och rädslan har beklagligt nog börjat få ett grepp om oss människor och ruskat om allt. Vi som ett samhälle och en befolkning ska ju kunna känna oss trygga och säkra i och utanför våra hem. Här har alla vi medborgare ett stort ansvar och ett särskilt stort ansvar vilar på oss föräldrar för våra barn. Men den tyngsta bördan axlas nu av polismyndigheten och rättsväsendet som kämpar hårt med att få bukt med kriminaliteten.

Det finns en händelse som hände i höstas som är oerhört tragisk men som samtidigt påvisade norrköpingsbornas medmänskliga hjälpsamhet, det var branden som skedde i det stora flerfamiljshuset här i centrala Norrköping. När flera av de boende förlorade sina hem och ägodelar var det samtidigt många medmänniskor och organisationer som med ett stort hjärta ville hjälpa till att stötta de utsatta. Detta visar på att det goda övervinner över det onda när samhället kommer samman och kraftsamlar sig. Med just dessa goda kraftsamlingar kan vi få ett tryggare och en mer välkomnande Norrköping.

Vi har faktiskt mycket att vara stolta och glädjas över.

Norrköping har ett brett, starkt och levande förenings- och näringsliv.
Där samspelet mellan föreningslivet, näringslivet och kommunen är av stor betydelse för Norrköpings framtid.

Värt att nämna är att Norrköping har klättrat på näringslivsrankingen för första gången på många år och kommunen korades också till bästa klimatanpassningskommun – det är inte fy och skam!

Under 2023 har vi fått uppleva den goda och förenande kraften med körsång med European Choir Games – den stora körtävlingen vi hade här i slutet på året och som uppmärksammades internationellt.

Norrköpings Basketförening prydde kaktusplanteringen och vi var värdstad för UNESCOs musikstäders årsmöte och för SM i konståkning.

Vi upplever just nu Inre hamnens utveckling med bland annat simbassäng och konstnärlig gestaltning.
Byggstarten av en ny räddningsstation inger hopp om en trygg framtid.

Vi hade också en bra sommar för besöksnäringen och apropå det så startar det kommunala bolaget Upplev Norrköping upp igen här vi årsskiftet.

Vi överraskades plötsligt av Winnerbäck med en konsert mitt i stan under kulturnatten.

Ja, listan kan man göra nästan hur lång som helst men vi får inte glömma att nämna Eldkvarns sista spelning. Som nu till mångas stora glädje verkar bli början på något nytt under 2024!

Det känns ju lovande!
Vi hoppas och tror på att det kommande året blir ett bra och utvecklande år. Vi känner tillförsikt inför framtiden och är beredda att möta det nya och okända.

Vi kommer bland annat att ha Future Echoes 21-24 mars som är både en musikfestival och konferens med artister från hela världen.
Det kommer även bjudas på Bok- och poddmässa, Hugo Parkfestival och Stadium Sport Camp bara för att nämna några händelser.

Trots att vi behöver fortsätta att hushålla med resurserna och göra tuffa prioriteringar som vi inte alltid har råd att bortse från, varken som kommun, en enskild individ, civilsamhället eller näringsliv, behöver vi även blicka framåt med hoppfullhet och tillit till ett hållbart samhälle i tillväxt.

Med andra ord så behöver man våga både gasa och bromsa samtidigt.

Sammanfattningsvis,

Vi behöver stå enade och starka tillsammans, skänka en tanke av omsorg, en vilja att göra gott och viljan att göra något bättre.
Att sprida ljus och värme i samhället är ett ansvar för oss alla. Och detta kan vi göra genom att stå upp för friheten och demokratin både idag och imorgon och inte förlora hoppet om en bättre framtid.

Vi befinner oss i mörkare tider och vi prövas av det som sker runt omkring oss här hemma och i vår omvärld. Tryggheten har börjat bli en lyxvara och vi är eniga om att situationen är allvarlig. Hur vi låter detta påverka oss och vilka val vi gör,
kommer att vara avgörande för kommande generationer.

Jag har gjort mitt val. Ljuset. Det goda framför mörkret och det onda. Har du?

Med detta önskar jag er ett Gott Nytt År!

Bild: Mostphotos