Norrköpings filmfond ger miljonstöd till Crazy Pictures nya filmprojekt

Publicerad

Norrköpings kommun har beslutat att via Norrköpings filmfond ge cirka 3,8 miljoner kronor i stöd till produktionsbolaget Crazy Pictures kommande filmprojekt. Syftet är att pengarna ska användas till delfinansiering av projektet.

– Stödet till Crazy Pictures filmprojekt är en viktig satsning för Norrköping. Filmbranschen är en betydande del av vår kulturella mångfald. Crazy Pictures har återkommande visat skicklighet i sina produktioner, och genom detta stöd till deras kommande långfilmsprojekt positioneras Norrköping ännu starkare inom filmbranschen, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Med sina två första långfilmer ”Den blomstertid nu kommer” och ”UFO Sweden” gjorde Crazy Pictures stort avtryck. Nu arbetar bolaget med ännu en långfilmsproduktion som ska spelas in i Norrköping.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede i projektet men det känns väldigt bra att vi äntligen är igång med vår tredje långfilm. Det här stödet, som söktes när filmfonden fortfarande var öppen, är en nödvändig och viktig förutsättning för att den här filmen ska kunna spelas in i Norrköping, säger Albin Pettersson, producent Crazy Pictures.

Under 2024 fortlöper arbetet med ett tiotal tv-produktioner, långfilmer, kortfilmer och dokumentärer som alla tidigare fått stöd av Norrköpings filmfond. Bland dem kan nämnas tv-produktionen Jana 2 (FLX tv AB), Ta tillbaka ratten (Galaxen Film AB) samt Maps (Kojan film AB).

– Crazy Pictures har verkligen bidragit till att marknadsföra Norrköping som plats i samband med sina tidigare filmer. Jag vet att det finns en oro för filmnäringens framtid i Norrköping eftersom det inte tillförs pengar till nya projekt förrän 2025. Jag vill dock framhålla att vi ser över hur Filmfonden ska få en mer hållbar finansiering, där fokus framöver kanske är just platsmarknadsföring, säger Sophia Jarl.