Second Chance School firar 25 år

Publicerad
Second Chance Schools logotype

Second Chance School har funnits i Norrköping sedan 1999. Fredag den 26 januari firas 25-årsjubileumet i Stadshuset.

– Vi firar våra 25 framgångsrika år med kaffe och tårta men också med en konferens. Där kommer vi bland annat att diskutera hur vi skapar framgångsrika vägar ut i arbetslivet för ungdomar som riskerar att hamna utanför. Vi kommer att prata om vad ett medlemskap i det europeiska nätverket E2C innebär, hur vi kan inspireras av andras erfarenheter i Sverige och resten av Europa och hur vi kan bygga ett nätverk här i Sverige, säger Fia Björde rektor på Second Chance School.

Second Chance Schools startade som ett pilotprojekt av EU-kommissionen och är fortfarande ett aktivt nätverk; E2C - European Association of Cities for Second Chance Schools.

E2C skapar möten på många arenor för såväl elever, personal som politiker. Det övergripande målet är att genom en kombination av väl beprövade, innovativa och nyskapande metoder bekämpa utslagning och skapa fungerande vägar in på arbetsmarknaden för ungdomar med bristande baskunskaper och kompetens. Idag består nätverket av ett 50-tal skolor runt om i Europa och tre stora nationella nätverk i Spanien, Frankrike och Portugal. Norrköping har sedan 1999 haft en aktiv roll i E2C styrelse.

Fredag den 26 januari är det på dagen, 25 år sedan den pampiga invigningen av SCS Norrköping på dåvarande Marielundsgymnasiet.

– Jag har varit med sedan starten och det har verkligen varit 25 fantastiska år! Det vi vill lyfta fram är att konceptet i sin helhet är detsamma sen starten 1999. Det handlar om individuella, skräddarsydda utbildningar för ungdomar som behöver hjälp och stöd att ta sig ut i arbetslivet. Ungdomar som behöver något annat än vad den traditionella skolan erbjuder. Livskunskap som är huvudämnet i skolan har haft ungefär samma innehåll i alla år, liksom det okonventionella samarbetet som SCS har med näringslivet. Det går att komma ut i arbetslivet och skapa sig ett bra liv – utan gymnasiebehörighet, säger Fia Björde.

Temat för sista delen av dagen är: Second Chance DÅ-NU och i FRAMTIDEN, dit många är inbjudna som före detta personal och elever, personal från olika skolor och en rad politiker, bland andra kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och ordförande i utbildningsnämnden Ingrid Cassel (M).

– Då blir det kaffe och tårtkalas och en kort föreläsning av MUCF kring dagens tema: Hur vi skapar framgångsrika vägar ut i arbetslivet för unga som riskerar att hamna utanför, säger Fia Björde.

Det blir också tal av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), utbildningsdirektör Jonas Eriksson och rektor Fia Björde. Dagen avslutas sedan med ett ”panelsamtal” med några före detta elever och tidigare personal, några arbetsgivare som ger sin bild av SCS och oppositionsråd Olle Vikmång (S) som tidigare har varit engagerad i E2Cs styrelse.

Här finns mer information om Second Chance School