Datum bestämda för SM-veckan i Norrköping 2025

Publicerad
En person som crawlar i en simbassäng

Foto: Medley Centralbadet, Norrköping

Mellan onsdag den 25 juni och tisdag den 1 juli 2025 kommer Norrköping att fyllas av spänning, rekord och Sveriges idrottselit under SM-veckan.

– Vi ser fram emot att arrangera SM-veckan här nästa sommar! Norrköping är en stark evenemangsstad och vi är bra på att arrangera stora idrottsevent. Tidigare har vi haft friidrotts-SM, O-ringen och även SM-veckan här 2016 som blev en succé med runt 100 000 besökare. Det är tack vare ett fantastiskt föreningsliv och våra duktiga näringsidkare i Norrköping som detta är möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

– En viktig effekt av att arrangera SM-veckan är den samverkan som uppstår mellan idrottsförbund, föreningar och näringsliv. Upplev Norrköping arbetar med arrangemanget tillsammans med resten av den kommunala organisationen för att göra det bästa för Norrköping, säger kommundirektör Anna Selander.

Planeringsarbetet inför SM-veckan 2025 har kommit igång och ansökan har öppnat för förbund att anmäla idrotter till mästerskapet.

– Den främsta anledningen till att Norrköping valde att ansöka om värdskapet för SM-veckan igen, var både att locka besökare och Norrköpingsbor att uppleva SM-tävlingarna men också att skapa långsiktiga evenemangseffekter i Norrköping. En av målsättningarna är att SM-veckan som plattform ska inspirera och möjliggöra att få fler barn och ungdomar i rörelse, säger Upplev Norrköpings vd Martin Roos.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF), SVT och värdstaden. Under en veckas tid genomförs svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad, huvudort eller region. SM-veckan arrangeras vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, i olika svenska orter. Syftet är att öka intresset för svensk idrott och dess olika grenar samt att öka SM-tecknens status.

– Äntligen är planeringsarbetet igång på riktigt! Det känns väldigt bra att de styrande dokumenten, däribland datum för SM-veckan, nu är på plats. Förra veckan öppnade möjligheten att skicka in ansökan om att delta för de olika specialidrottsförbunden. Vårens arbete handlar sedan uteslutande om att träffa alla sökande idrottsförbund och lokala arrangörsföreningar med målet att under försommaren välja ut vilka idrotter vi har möjlighet att hälsa välkomna till Norrköping under vår SM-vecka sommaren 2025, säger projektledare Ellinor Stuhrmann.

Kostnaden för kommunens planering och genomförande av SM-veckan 2025 beräknas uppgå till åtta miljoner kronor.