Jubilaren hyllas i årets kaktusplantering

Jubilarer i växthus med kaktusar.

Anders Schylström, Norrköpings Automobil och Flygklubb, Jakob Åhlander landskapsingenjör, Mikael Olsson, Norrköpings Automobil och Flygklubb, Tomas Tekmen (KD), ordförande samhällsplaneringsnämnden samt Paul Shamoun och Mark Josef, Norrköpings Fotbollsdomarklubb.

I sommar är det Norrköpings Fotbollsdomarklubb (NFDK) som pryder kaktusplanteringen i Carl Johans park. Under de senaste 100 åren har föreningen varit involverad i så gott som alla fotbollsmatcher som spelats i Norrköping. NFDK har också gjort flera insatser utanför fotbollsplanen för att hjälpa personer att komma in i samhället.

Publicerad

I år har kommunen glädjen att hylla två starka föreningar som gör stort och smått för samhället och ett historiskt Norrköpingsföretag. Kaktusplanteringen viks åt Norrköpings Fotbollsdomarklubb som är involverade i allt från allsvenska matcher till knattefotboll. Det är en förening som visar vägen för andra, på och utanför fotbollsplanen, säger Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

I Hörsalsparken uppmärksammas Skeppa Marin samt Norrköpings Automobil och Flygklubb med inspirationsplanteringar. Detta för att lyfta fram att de på olika sätt har haft stor betydelse för Norrköping.

Motiveringar

Norrköpings Fotbollsdomarklubb

Norrköpings Fotbollsdomarklubb (NFDK) grundades i augusti 1924. Föreningen har varit aktiv både på och utanför planen och i stort sett alla fotbollsmatcher som spelats i Norrköping de senaste 100 åren har dömts av en domare från klubben. Föreningen har varit grunden för flera proffsdomare under åren, som tagit sig ut i Europa och övriga världen. Utöver arbetet på fotbollsplan har NFDK gjort flera insatser utanför plan för att hjälpa unga att komma in i samhället, bland annat genom "Grönt kort-projektet" som riktar sig till ensamkommande flyktingbarn, men de hjälper också andra medmänniskor som haft svårt att komma in eller anpassa sig till samhället. För NFDK är fotbollen viktig men att bidra till det lokala samhället ännu viktigare.

Skeppa Marin

Norrköpings Skeppsfournering grundades på Saltängen 1894 och har historiskt betytt mycket för Norrköping. Skeppshandeln hade en egen flotta av ång- och segelfartyg som importerade bränsle av olika slag. Kring 1910 etablerades den första bensinmacken i Norrköping, inne på butikens gård vid Skepparegatan, med en handdriven pump. 130 år senare är Skeppa Marin en av Norrköpings äldsta kvarvarande butiker inom detaljhandeln.

Norrköpings Automobil och Flygklubb

Med en flygande start och lite tid har hundratals piloter utbildats i Norrköpings Automobil och Flygklubbs regi. Dessa har bland annat bidragit till att trygga vår kust och hjälpt nödställda. I år har föreningen varit verksam i 100 år.

Kaktusarna i Carl Johans park har planterats i olika formationer sedan 1926.
Här kan du läsa mer om kaktusplanteringen och se tidigare års hyllningar.