Ebersteinska först med nationell idrotts­utbildning i e-sport

Ebersteinska gymnasiet är tillsammans med tio andra skolor först i landet med att erbjuda e-sport som nationell idrottsutbildning (NIU).

Publicerad

Vi är väldigt glada och stolta över att Svenska e-sportförbundet godkänt e-sport på Ebersteinska som NIU. Det är över 30 skolor i Sverige som har ansökt och endast en tredjedel blev beviljade. Nu avvaktar vi de sista besluten från Skolverket och lagom till hösten 2025 kommer Sveriges första NIU-utbildningar att dra igång, säger Jonas Eriksson, utbildningsdirektör.

NIU riktar sig till elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet. Norrköpings kommun har under många år bedrivit NIU-verksamhet inom fotboll, basket och friidrott, och sedan 2023 också RIG basket. Under 2023 röstades Svenska e-sportförbundet in i Riksidrottsförbundet vilket öppnade upp för NIU inom e-sport.

Att vi har fått nationell idrottsprofil är som att vinna ett mästerskap, det tycker både jag och eleverna. E-sport är stort och fortsätter att växa runt om i världen och vi är glada att vi har den här inriktningen. Vi ger inte bara verktyg för att kunna bli en professionell spelare, det största är gemenskapen, säger Jonas Dahl, e-sportsamordnare på Ebersteinska gymnasiet.

Satsningen på e-sport på Ebersteinska gymnasiet startade redan 2016 och elever har rönt många framgångar. Inriktningen erbjuds på samtliga nationella program på skolan:

  • Ekonomiprogrammet
  • Försäljnings- och serviceprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet (med fyra inriktningar)
  • Vård- och omsorgsprogrammet