Film & Gamingweekend på Cnema 16–17 mars

En kille och en tjej sitter och spelar framför var sin dator

Foto: Cnema

För andra året i rad anordnar Cnema, i samarbete med lokala aktörer i Norrköping, en helg med spel- och nördkultur i fokus.

Publicerad

Helgen den 16–17 mars fyller föreningar och näringsliv Cnemas lokaler med brädspel, tv-spel, digitala spel, loppis och rollspel. Det visas även film med spel som huvudtema. I Norrköping finns en stark kultur kopplad till spel, både som fritidsaktivitet och som levebröd. Ideella föreningar och spelföretag lockar många till engagemang och på Ebersteinska gymnasiet finns det utbildning inom e-sport och spelutveckling. Cnema vill därför samla så många aktörer som möjligt på samma plats då det i filmbranschen görs många filmer som baseras på populära spel. Förra årets Film & Gamingweekend lockade över 300 personer, främst barn och unga, och nu får alla spelintresserad en ny chans.

Jag känner mig otroligt glad över att så många föreningar och aktörer vill komma till Cnema och vara med under helgen. Det visar hur mycket spel- och nördkulturen har växt i Norrköping på senaste tiden. Jag hoppas att alla spelintresserade kommer hit under helgen, det finns något för alla åldrar, säger Johan Mild, projektansvarig och mediepedagog på Cnema.

I foajén finns den lokala spelutvecklaren Caspian Interactive på plats och visar upp sitt nyutvecklade spel, Visualiseringscenter C lånar ut retrokonsoler för den som är nostalgiskt lagd. I Gamingstudion finns Ebersteinska gymnasiet med sina egenproducerade spel samt den nationellt omfattande föreningen Female Legends vars verksamhet riktar sig till tjejer, trans och icke-binära som håller på med e-sport och gaming.

I Spel-labbet finns föreningen Spelens Hus, där den nyfikne kan spela brädspel tillsammans med föreningen Nördboet, testa att måla spelfigurer med föreningen NÖRD och introduceras i hur rollspel fungerar av föreningen Adept Play. Under helgen finns även ett Speltorg där retro-butiken Lazer Cat finns med en pop-up butik och NorrCon håller nördloppis med flera försäljare.

Filmerna som visas under helgen är Super Mario Bros med quiz.
Filmen, Super Mario Bros (1993), Five Nights at Freddy’s, Sonic The Hedgehog 2, Teenage Ninja Mutant Turtles: Mutant Mayhem och Gran Turismo.
Den danssugne kan spela Just Dance i Cnemas största salong.

På Cnemas hemsida finns mer information om Film & Gamingweekend