Nu börjar kampanjen
”Här börjar din badsjö”

För andra gången genomför Norrköpings kommun kampanjen ”Här börjar din badsjö” med syfte att stoppa nedskräpningen i våra badsjöar. Förra gången, 2022, var intresset för kampanjen stor, och den här gången utökas kampanjen med sponsrade inlägg i sociala medier, bland annat på Snapchat och Instagram.

Publicerad

Bild på asfalt med texten Här börjar din badsjö sprayat på den.

Foto: Norrköpings kommun

Det är nog inte många som vill simma runt bland snus och prillor men när man kastar en fimp på gatan är det som att kasta den i badsjön. Jag tror att många inte förstår hur gallerbrunnar fungerar och att det som kastas på gatan åker ofta direkt ut i våra vattendrag och sjöar, säger Maria Rothman, vattenstrateg och projektledare för kampanjen.

För att stoppa skräpet har Norrköpings kommun börjat spraymåla budskapet "Här börjar din badsjö" vid gallerbrunnar runt om i kommunen. Tanken är att budskapet ska få människor att förstå att det skräp som slängs på gatan kan hamna i deras närmaste sjö. Kommunen använder miljövänlig sprayfärg gjord av träharts och linolja för att märka de cirka trettio brunnarna.

Vi tror att vi kan ändra beteenden med hjälp av kunskap. Enligt Håll Sverige rent tros yngre, rökare och snusare vara överrepresenterade när det gäller nedskräpning. Vi fokuserar därför extra mycket på att nå just dessa grupper med vår kampanj. Vi hoppas att kampanjen gör att fler tänker till innan de kastar skräp, så att våra sjöar förblir rena och säkra för sommarens alla härliga bad.

Enligt Håll Sverige Rent är nästan 80 procent av alla skräpföremål på gator och torg cigarettfimpar och prillor. En miljard fimpar kastas årligen på gator och torg i Sverige. Dessutom ökar snusandet bland unga i Sverige vilket resulterar i snus och prillor på marken vid busshållplatser, utanför entréer och längs med trottoaren. De dras med regn- och smältvatten ner i gallerbrunnar och åker sen vidare ut i sjöar och vattendrag.

Vissa tror att vitt snus är renare än traditionellt snus men också vitt snus innehåller nikotin och tungmetaller. Dessutom innehåller alla snuspåsar bindemedel som innehåller en liten mängd plast. Därför är påsarna inte helt biologiskt nedbrytbara. Snus och fimpar ska alltid kastas i brännbart oavsett sort, de hör inte hemma i vår natur, säger Maria Rothman.

Klicka här för att läsa mer om kampanjen