Tillgänglig socialtjänst,
vård och omsorg

Under hösten ska det göras en utredning av om ansvaret för verksamheter för personer med funktionsnedsättning kan flyttas från vård- och omsorgsnämnden till socialnämnden. Utgångspunkten är att hitta den bästa lösningen för de individer som verksamheterna är till för.

Publicerad

Bakgrunden till uppdraget är förändrade sociala behov och att en större andel äldre som behöver vård och omsorg i Norrköping. Norrköpings kommun behöver ställa om till god och nära vård utifrån ändrade förutsättningar. Den nya socialtjänstlagen som förväntas träda i kraft under 2025 ställer också nya krav när det gäller effektivitet, tillgänglighet och kvalitet i tjänsterna.

Det övergripande målet för våra verksamheter är att individer i alla åldrar ska ha tillgång till insatser vid rätt tidpunkt och utifrån sina behov. Vi är medvetna om att det finns individer som tidigare har fallit mellan stolarna och inte fått sina behov tillgodosedda på bästa sätt. Med den nya organisationen kommer vi lägga vårt fokus på att säkerställa att alla får det stöd de behöver, En flytt av verksamheter som riktar sig till personer med funktionsnedsättning till socialnämnden skapar en mer sammanhållen socialtjänst där den enskildas behov lättare kan säkerställas, säger Monica Holtstad, (L), socialnämndens ordförande.

Den nya socialtjänstlagen är tydlig i att kommunen ska leverera en sammanhållen socialtjänst och en god och nära vård.

Det är viktigt att vi undersöker hur vi bäst organiserar våra verksamheter. Vi vill säkerställa att våra resurser gör störst nytta för de som har behov av stöd och omsorg, öka tillgängligheten, kvaliteten och kontinuitet för våra målgrupper. Genom att minimera organisatoriska mellanrum och skapa en mer sammanhållen socialtjänst kan det lättare säkerställas, säger Patrik Palm (M), vård- och omsorgsnämndens ordförande. 

Uppdraget att utreda förutsättningarna för en verksamhetsövergång till socialnämnden ges av kommunstyrelsen den 3 juni. Till detta läggs också ytterligare ett uppdrag som innebär att ta fram förslag på revideringar av reglementen, delegationsordningar, budgettilldelning och andra styrande dokument för socialnämnden respektive vård- och omsorgsnämnden för att genomföra förändringen från den 1 januari 2025.