Klara och Ludvig fick årets
Emax-stipendium

Måndag den 10 juni delades årets Emax-stipendium ut till två gymnasieelever i Norrköping, som under året de drivit UF-företag visat på ledarskap och att de vill utvecklas som entreprenörer i framtiden. Stipendiet ger eleverna möjlighet att delta vid Emax 2024 vid Chalmers i Göteborg, en av norra Europas främsta entreprenörskapsutbildningar för ungdomar. Årets stipendiater är Klara Nordin, Kunskapsgymnasiet och Ludvig Vilhelmsson, Norrköpings Lärlingsgymnasium.

Publicerad

Från vänster: Jonas Eriksson, utbildningsdirektör, Klara Nordin, Ludvig Vilhelmsson och Anki Nilsson, näringslivschef

Emax Sverige samlar främsta unga entreprenörer, med syftet att ge kunskap, inspiration, nätverk och möjlighet att utvecklas i sitt entreprenörskap. Deltagarna får ta del av föreläsningar av inspirerande entreprenörer, fördjupande workshops, stora nätverksmöjligheter och guidning genom hela evenemanget av utbildade coacher.

Årets stipendier delades ut av representanter för Norrköpings kommun och från Ung Företagsamhet Östergötland.

Motivering Klara Nordin, Rundturen UF
Klara ledde inte bara sitt företag till en topp 10 placering i den tuffaste av tävlingarna under SM; Årets UF, hon har dessutom tillsammans med sina kollegor lyckats landa ett antal namnkunniga kunder så som Lundbergs, HSB och Hyresbostäder. Under året har Klara lyckats motivera och engagera medlemmarna i företaget till att arbeta mot ett gemensamt mål där avslutet av UF-året skall leda till ett aktiebolag. Kunnig och driven så går hon en ljus framtid till mötes i entreprenörskapets tecken.

Motivering Ludvig Vilhelmsson, ReGloss UF
Med en nyfikenhet och iver över sin affärsidé ger sig Ludvig in i uppdraget och sprider sin entusiasm till andra som gärna slår följe på hans väg. Ludvig visar både uthållighet och envishet i sitt arbete och har utvecklat ett naturligt ledarskap som får andra att vilja vara med och tillsammans driva arbetet framåt mot målet. Han har visat ett tydligt intresse för att utveckla sin företagsamhet in i framtiden och vi anar att vi har en sann entreprenör framför oss som vi bara sett starten på en framgångsrik saga av.

Norrköpings kommun arbetar för att stärka nyföretagandet och företagsamheten genom bland annat Ung Företagsamhet. UF-företagande är en utbildning där gymnasieelever under ett år får driva egna företag. Eleven får kunskap och förståelse för företagandets villkor efter UF-året. Forskning visar att många av före detta UF-företagare startar eget senare i livet och har generellt lägre arbetslöshet än andra. Genom att få möjlighet att starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår utvecklar gymnasielever sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.