Norrköpings kommun fortsätter uppåt i Svenskt Näringslivs ranking

Svenskt näringsliv genomför årligen en undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Där ställs frågor inom en rad områden som vägs samman till en ranking. I år hamnar Norrköpings kommun på plats 230 vilket är en förbättring med 35 placeringar jämfört med bottennoteringen från 2020.

Byggnader i Norrköping med Motala Ström i förgrunden

Publicerad

Företagsklimatet i Norrköping är en mycket högt prioriterad fråga för kommunledningen. Det är genom att företag skapar arbetstillfällen som fler Norrköpingsbor kan bli skattebetalare. Välfärden är helt beroende av skatteintäkter så det är positiva nyheter som vi nås av idag, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

En framgångsfaktor för att nå bättre resultat som Norrköpings kommun identifierat är att ständigt arbeta i dialog med de lokala företagen. Det är ett viktigt arbete för många funktioner i kommunen och dialogen med näringslivet prioriteras också av kommunledningen. Företag inom exempelvis fastighet och transport kommer under hösten besökas av kommunen för att tillsammans prata om trygghetsfrågor och kompetensförsörjning men också hur kommunen undviker att konkurrera med det lokala näringslivet.

Vi har redan påbörjat dessa besök och det finns en genuin vilja från företagen att bidra med idéer och inspel. Ett gott och innovativt företagsklimat är hela den kommunala organisationens gemensamma uppgift vilket också ska märkas i mötet med våra företagare, säger Anna Selander, kommundirektör.

Förutom företagsbesök kommer olika grupper av företagare att bjudas in till en fördjupad dialog. Under hösten kommer företag också få möjlighet att bidra till det pågående visionsarbetet i syfte att skapa en gemensam målbild för framtidens Norrköping. Sedan tidigare finns det så kallade Handslaget med näringslivet, där förväntningarna på Norrköpings lokala företag, kommunens förtroendevalda och tjänstepersoner tydliggörs. Det finns flera gemensamma forum för dialog och även för att fånga upp förbättringsområden för kommunen. Arbetet har redan börjat ge positiv effekt, inte minst i den årliga NKI-mätningen som genomförs av Sveriges kommuner och regioner.

Rankningen 2024

Svenskt Näringslivs enkät visar att företagare i Norrköping upplever en positiv utveckling när det gäller kontakter gällande tillstånd, tillsyn och kontroll. Förbättringsområden är fortsatt dialog och kontakt med kommunens beslutsfattare. Det är också vad Svenskt Näringsliv uppmanar Norrköpings kommun att prioritera i det fortsatta arbetet för ett förbättrat företagsklimat.

Rankingen har tagits fram från det enkätresultat som presenterades i maj och grundar sig på svar från 187 företag i Norrköpings kommun. Det sammanlagda omdömet är 3,0 på en skala 1-6, att jämföra med förra årets siffra 2,88. Sverigesnittet ligger på 3,5.

Syftet med rankingen är att visa var företagen just nu upplever att det lokala företagsklimatet är bäst. En kommuns rankingplacering beror till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistik utvald av Svenskt Näringsliv, som hämtas från SCB och UC.

Här finns Svenskt Näringslivs ranking 2024